Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

«Πόθεν έσχες» από το 2013 για όλους!



Επέκταση του «πόθεν έσχες» σε όλους, κάτι που σημαίνει ηλεκτρονικό φακέλωμα των εσόδων και του συνόλου των δαπανών που δηλώνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια φορολογούμενοι, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την... καθιέρωση ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» από το 2013, ώστε να καταγραφεί με κάθε λεπτομέρεια η κινητή και ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Σε πρώτη φάση το σχέδιο για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δημιουργία ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» με τη συμπλήρωση ενός νέου ειδικού εντύπου, με τον κωδικό Ε10. Στο νέο ηλεκτρονικό έντυπο θα αποτυπώνονται τα έσοδα και οι δαπάνες του φορολογουμένου και της συζύγου του ως εξής: στη μια στήλη του εντύπου θα καταχωρούνται τα έσοδα και τα δάνεια του φορολογουμένου, και στην άλλη οι δαπάνες, οι αγορές που αποτελούν τεκμήριο και οι αποταμιεύσεις.

Το μέτρο στοχεύει στο να υπάρχει απόλυτος έλεγχος εσόδων και δαπανών. Οι εισηγητές του σχεδίου προτείνουν να επιτρέπεται απόκλιση της τάξεως του 10%-15% μεταξύ εσόδων και δαπανών. Σε περίπτωση που τα νομίμως εισοδήματα των φορολογουμένων δεν επαρκούν για να καλύψουν το άθροισμα δαπανών και αποταμιευθέντων κεφαλαίων, ο συνολικός φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των δαπανών και των αποταμιεύσεων, ενώ ταυτόχρονα θα επιβάλλονται και πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Το ευρύτερο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο προβλέπει την πλήρη αποτύπωση περιουσιακής κατάστασης των πολιτών. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ανανεώνουν κάθε χρόνο τις πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που κατέχουν, για τις καταθέσεις και τις λοιπές αποταμιεύσεις τους. Επίσης, θα ανανεώνονται και τα πάσης φύσεως έξοδα διαβίωσης του έτους 2012 (δαπάνες χρήσης, επισκευής και συντήρησης κατοικιών, Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων), που θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά από κάθε φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η οποία θα υποβληθεί το 2013 υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, θα πρέπει υποβληθούν στη ΓΓΠΣ, σε ηλεκτρονική μορφή, αναλυτικά στοιχεία για όλες τις δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2012 για ασφαλιστικές εισφορές, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ύδρευση, οικιακές υπηρεσίες, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, εξόφληση πάσης φύσεως δανείων και πιστωτικών καρτών κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου