Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Το τυρί επιταχύνει το μεταβολισμό σου. Ποιο να διαλέξεις και πόσες θερμίδες έχει το καθένα


H εβδομάδα που ξεκινά ονομάζεται Τυρινή και μας οδηγεί κατ' ευθείαν στο τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς. Έτσι είπαμε να κάνουμε ένα ειδικό αφιέρωμα σε τι άλλο; Στο τυρί... Το ήξερες πως ένα νόστιμο κομμάτι τυρί επιταχύνει το μεταβολισμό, σου πρσφέρει απλόχερα πρωτεΐνη και απαραίτητο ασβέστιο; Πώς να το επιλέξεις; Τι να κάνεις για να αποφύγεις τα περιττά λιπαρά και το υπερβολικό αλάτι;
Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Βαλάσια Τοκμακίδου σου δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.
Η ΚΑΛΗ ΠΛΕΥΡΑ
Είναι ένα από τα τρόφιμα που συγκεντρώνουν δεκάδες θρεπτικά συστατικά σε μία και μόνο μπουκιά. Πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α και D, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, φώσφορο, σου δίνει πολλούς λόγους για να υπάρχει στο πιάτο σου:
Γευστικός τρόπος να τονώσεις το μεταβολισμό σου: Τα τυριά αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις 60γρ. τυριού μας παρέχουν το 30-60% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Μελέτες και έρευνες καταδεικνύουν την σπουδαιότητα του ασβεστίου στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη μείωση του σωματικού λίπους μέσω της λιπόλυσης.
Smart Tip: Όσο πιο σκληρό είναι ένα τυρί τόσο περισσότερο ασβέστιο περιέχει. Έτσι για παράδειγμα η αγαπημένη σου παρμεζάνα ή η πιο ελληνική γραβιέρα και grana padano στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής θα βοηθήσουν πολύ το μεταβολισμό.
Μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη: Το τυρί είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Λόγω της ωρίμανσης που υφίσταται το τυρί, η πρωτεΐνη διασπάται με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται πλήρως από τον οργανισμό και να είναι περισσότερο εύπεπτο. Το υψηλό ποσοστό του τυριού σε πρωτεΐνες βοηθά στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού και στην αποκατάσταση των φθαρμένων ιστών του οργανισμού.
Smart Tip: Mην ξεχνάς να συνδυάζεις το τυρί με μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων (ψωμί ολικής, μακαρόνια, πατάτες) αφού έτσι παρέχεις στον οργανισμό σου όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνη).
Η εναλλακτική για όσους έχουν δυσανεξία στο γάλα: Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται φούσκωμα και δυσφορία όταν δοκιμάζουν γαλακτοκομικά και κυρίως το γάλα. Αυτό οφείλεται στη δυσανεξία στη λακτόζη! Τα τυριά όμως περιέχουν μικρά ποσά λακτόζης γι' αυτό και μπορούν να καταναλωθούν από αυτά τα άτομα.
Smart Tip: Τα μαλακά τυριά έχουν 50% λιγότερη λακτόζη από το γάλα, ενώ στα σκληρά τυριά η περιεκτικότητα σε λακτόζη μειώνεται ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να γίνονται πιο φιλικά στο πεπτικό σύστημα.
Τέλος, το τυρί και τα τυροκομικά προϊόντα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Η ΚΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
To τυρί όμως, όπως και κάθε τροφή στην... υπερβολή της, έχει και αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο. τις προτάσεις και τις συμβουλές της διαιτολόγου για να εκμηδενίσεις τα αρνητικά του τυριού!  
Μια λιχουδιά γεμάτη λιπαρά: Η φέτα έχει ποσοστό λίπους που κυμαίνεται κοντά στο 25%. Τα κίτρινα τυριά περιέχουν πολύ περισσότερα λιπαρά που φθάνουν ή και ξεπερνάνε το 50%. Τα λιπαρά των τυριών είναι κορεσμένα αφού προέρχονται από ζωικό λίπος. Η υψηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους έχει κατηγορηθεί ως παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τι να κάνεις; Για το λόγο αυτό, οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή τυριών με χαμηλότερα λιπαρά, διατηρώντας όσο το δυνατόν περισσότερο αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους συστατικά. (cottage 4% λιπαρά), κατίκι δομοκού (12% λιπαρά), τσαλαφούτι (10% λιπαρά), philadelphia light(12% λιπαρά) κ.α. Η μυζήθρα, το ανθότυρο και το μανούρι παρασκευάζονται από το τυρόγαλα που απομένει μετά την παρασκευή άλλων τυριών, όπως η φέτα. Από αυτά, το πιο άπαχο είναι η μυζήθρα, ακολουθεί το ανθότυρο και τέλος το μανούρι που είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά.
Τυρί και αλάτι... 
Το αλάτι συντελεί στη γεύση του τυριού και βοηθά στη συντήρηση του. Ορισμένα είδη τυριών είναι αρκετά πλούσια σε Νa, όπως είναι τα αλμυρά επεξεργασμένα τυριά τύπου camembert, ροκφόρ, αλμυρή φέτα κτλ. Τι να κάνεις; Αν πάσχετε από υπέρταση και θέλετε να μειώσετε την συνολική ποσότητα νατρίου που καταναλώνετε μπορείτε να επιλέξετε τυριά με μειωμένη περιεκτικότητα σε Na όπως είναι η ανάλατη μυζήθρα, το ανθότυρο ή το cottage cheece .
Πίνακας σύστασης διάφορων τυριών σε θερμίδες και ασβέστιο ανά 100γρ.

Γενικά, το τυρί ως τρόφιμο μπορεί να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής αφού μας παρέχει τόσα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, θα πρέπει όμως η κατανάλωση του να γίνεται πάντα με μέτρο, σε ποσότητα ανάλογη με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού . http://www.tlife.gr/Article/healthandfitness-cheese/0-105-43718.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου