Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Έρευνα: Η ακτινοβολία των smartphones δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο

 

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που αφορούν την χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι το ενδεχόμενο η ακτινοβολία τους να είναι επικίνδυνη για την άνθρωπο και φυσικά να συνδέεται με μορφές καρκίνου. Στο παρελθόν έχουμε δει πολλές έρευνες που καταλήγουν σε αντικρουόμενα αποτελέσματα (μια έτσι, μια αλλιώς…) και τώρα έχουμε ακόμα μία μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε σε βάθος διετίας.Καταρχήν, να σημειωθεί ότι τα κινητά τηλέφωνα όντως εκπέμπουν ακτινοβολία, αλλά στο φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων που είναι σημαντικά χαμηλότερης ενέργειας σε σύγκριση με την ιονίζουσα ακτινοβολία (π.χ. των ακτίνων Χ) υψηλής ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο DNA και πιθανότατα να οδηγήσει σε καρκίνο.
Η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC – Federal Communications Commission) επιβάλει περιορισμούς σχετικά με την εκπομπή ραδιοκυμάτων που προέρχονται από τα smartphones, αλλά για το ίδιο ζήτημα έχει ισχυρό λόγο και η FDA (Food and Drug Administration). Γι’ αυτό, ζητήθηκε η διεξαγωγή σχετικής έρευνας από το τμήμα NTP (National Toxicology Program) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (National Institutes of Health).


Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν οι συχνότητες των δικτύων 2G και 3G. Τα αρσενικά τρωκτικά που εκτέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα ραδιοσυχνοτήτων ανέπτυξαν όγκους γύρω από τις καρδιές τους, αλλά οι ερευνητές τονίζουν ότι το ποσοστό ήταν πολύ μικρό και εκτέθηκε σε τόσο μεγάλο επίπεδο που πρακτικά κανένας χρήστης δεν θα μπορούσε να βιώσει στην πραγματικότητα. Τα θηλυκά δεν εμφάνισαν κανένα πρόβλημα και σε έναν δεύτερο γύρο ερευνών παρατήρησαν ότι ούτε τα αρσενικά αντιμετώπισαν προβλήματα. Επιπλέον, δεν είχαν καμία καταγραφή για ανάπτυξη όγκου στον εγκέφαλο, αν και συνεχίζουν εκτενέστερα τις δοκιμές για αυτό το ενδεχόμενο.
Εδώ να αναφέρουμε ότι η έκθεση των ποντικών στην ακτινοβολία έγινε σε όλο το σώμα για 9 ώρες καθημερινά επί 2 χρόνια. Ένα ποντίκι 2 ετών αντιστοχεί ηλικιακά σε έναν άνθρωπο 70 ετών, επομένως, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όντως η ακτινοβολία των smartphones δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο. Παρόλα αυτά, θα περιμένουμε την εξέταση των αποτελεσμάτων της έρευνας και από άλλους επιστημονικούς οργανισμούς.


Tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου