Ήρθε η εποχή που όλοι οι καλλιτέχνες της οικογένειας περιμένουν για να εκφραστούν με τα ήθη και τα έθιμα! Από τη γιαγιά, μέχρι τα παιδιά, όποιος έχει αγάπη για τη ζωγραφική, φέρνει τι ιδέες του στην πασχαλινή γιορτή και ο πιο ιδιαίτερος καμβάς που απαιτεί πολύ προσοχή και μεράκι, δεν είναι άλλος από τα πασχαλινά αυγά.
Σε όποιο χρώμα και αν επιλέξετε να τα βάψετε, υπάρχουν τεχνικές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να εκφράσετε όλη την αίσθηση της Άνοιξης και της Ανάστασης πάνω στη επιφάνεια ενός αυγού. Με φυτικές βαφές όπως αυτές που βγαίνουν από την πάπρικα, τον καφέ, τα παντζάρια, τα κρεμμύδια, το σπανάκι, το κουρκούμι, το μωβ λάχανο, και με τη βοήθεια της αλευρόκολλας, εύκολα μπορείτε να φτιάξετε φυτική πάστα σε ό,τι χρώμα θέλετε και να ζωγραφίσετε πάνω στ’ αυγά σας όλα όσα φαντάζεστε! Επίσης με διάφορα φύλλα και κλαράκια από βότανα, μπορείτε ν’ αποτυπώσετε τη φύση πάνω στα αυγά σας.
Παρασκευή αλευρόκολλας
Η αλευρόκολλα είναι μια κόλλα πολλαπλών χρήσεων η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτική βάση για τα χρώματα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στη βαφή των αυγών.
Υλικά
Λίγο αλεύρι γενικής χρήσης
Νερό
Ζάχαρη ή γλυκόζη
Σε ένα μπρίκι που θα βάλουμε στη φωτιά βάζουμε ένα με δύο δάχτυλα νερό και ρίχνουμε μέσα μια γεμάτη κουταλιά της σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ώστε το αλεύρι να πάρει όλο το νερό. Προσθέτουμε νερό μέχρι να γίνει μία πάστα. Ανακατεύουμε καλά προσέχοντας να μην αφήσουμε σβολάκια μέσα στο μείγμα μας. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε νερό, όσο μία κούπα διπλού καφέ. Το μείγμα θα γίνει νερουλό αλλά δεν πειράζει…
Το βάζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά στο γκαζάκι και προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη ή μία κουταλιά της σούπας γλυκόζη. Ανακατεύουμε σιγά σιγά και συνεχώς, όσο η θερμοκρασία του μείγματος θα αυξάνεται. Θα παρατηρήσουμε πως μετά από λίγο το μείγμα θα αρχίσει να παίρνει μια κρεμώδη υφή. Ανάλογα πόσο θέλουμε να «σφίξει» το αφήνουμε ή το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αυτή είναι η τυπική συνταγή για αλευρόκολλα. Για να την κάνουμε χρώματα με τα οποία θα ζωγραφίσουμε πάνω στα αυγά μας, θα χρησιμοποιήσουμε χρωματιστό νερό αντί για διάφανο.
Παραγωγή χρωματιστού νερού με φυτικά υλικά
Θα χρειαστούμε παντζάρια για κόκκινο νερό. Φλούδες από πορτοκαλί κρεμμύδια για πορτοκαλί νερό. Καφέ για καφετί νερό. Κουρκουμά για κιτρινωπό – κροκί νερό. Μωβ λάχανο για γαλάζιο και μωβ νερό. Σκούρα πάπρικα για το αντίστοιχο χρώμα νερού. Σπανάκι για πράσινο νερό.
Αναλόγως το χρώμα που θέλουμε να φτιάξουμε τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό και βάζουμε μέσα είτε τα παντζάρια, είτε τις φλούδες των κρεμμυδιών, ή τα φύλλα του μωβ λάχανου κτλ. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι το νερό μας να χρωματιστεί καλά. Σουρώνουμε. Ρίχνουμε μέσα λίγο ξύδι (μία ή δύο κουταλιές της σούπας)
Με αυτό το νερό λοιπόν, ανακατεύουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε την αλευρόκολλα. Έτσι παίρνουμε κόλλα σε διάφορα χρώματα. Με αυτά τα χρώματα έπειτα μπορούμε να ζωγραφίσουμε ό,τι λεπτομέρειες θέλουμε πάνω στα αυγά μας, αποφεύγοντας τις τοξικές βαφές του εμπορίου.
Σπιτικός αερογράφος
Για να αποτυπώσετε φύλλα από διάφορα φυτά πάνω στα αυγά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χρώματα πριν τα προσμίξετε με την αλευρόκολλα και ένα… καλαμάκι!
Έτσι, αν θέλετε ν’ αποτυπώσετε ένα φυλλαράκι μαϊντανού πάνω σε ένα αυγό, πρώτα βράζετε το αυγό. Το στεγνώνετε κι έπειτα μουσκεύετε ελαφρώς το φύλλο του μαϊντανού και το εφάπτετε στην επιφάνεια του αυγού. Στερεώνετε κάπου όρθιο το αυγό σας, σε μια αυγοθήκη ίσως, και με τον… αερογράφο -το καλαμάκι δλδ- ρουφάτε λίγη ποσότητα από το χρώμα της προτίμησής σας και φυσάτε πάνω στο αυγό από τη μεριά που έχετε το φύλλο. Ρίχνετε όσο χρώμα εσείς θέλετε. Αφήνετε να στεγνώσει κι έπειτα βγάζετε το φυλλαράκι του μαϊντανού.
Αυτή η πρακτική, πιθανόν να χρειαστεί λίγη εξάσκηση πρώτα ώστε να εξοικειωθείτε με τον αερογράφο σας. Έπειτα μπορείτε να μεγαλουργήσετε. Ιδανικά, περνούμε με λίγο ελαιόλαδο τα αυγά μας αφού στεγνώσουν καλά, ώστε να προσθέσουμε λάμψη γιορτινή στα δημιουργήματά μας.
Να μην ξεχάσετε τα γάντια σας και να φορέσετε ρούχα που δε σας νοιάζει αν βαφτούν γιατί οι φυτικές βαφές μπορούν να είναι το ίδιο ανεξίτηλες όσο και οι τεχνητές. Μερικές φορές πολύ περισσότερο. Προστατέψτε εξίσου επιφάνειες όπως το τραπέζι σας ή την κουζίνα σας με εφημερίδες ή πανιά.
http://enallaktikidrasi.com/2018/04/fytikes-vafes-pasxalina-auga-yperoxi-texniki-diakosmisi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου