Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτά είναι τα 9 ψάρια που θα ήταν καλύτερο να τα αποφεύγετε…

Τα ψάρια είναι από τις υγιεινότερες τροφές που μπορείτε να φάτε. Όμως, υπάρχουν κάποια ψάρια που είναι καλύτερο ν’ αποφεύγετε.
Σημειώστε τα και επιλέξτε κάτι υγιεινότερο.
1. Γατόψαρο


  • Κοινοποιήστε στο Facebook
Τα γατόψαρα μπορούν ν’ αναπτυχθούν σε μεγάλα ψάρια. Ωστόσο, για να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάπτυξής τους, οι ιχθυοκαλλιεργητές τα ταΐζουν με ορμόνες.
Πρόκειται κυρίως για ψάρια προερχόμενα από την Ασία. Σας προτείνουμε να επιλέξετε κάτι λιγότερο τοξικό.
2. Σκουμπρί


  • Κοινοποιήστε στο Facebook
Το σκουμπρί δεν είναι το πλέον συνιστώμενο ψάρι. Αυτό εξαιτίας της υψηλής του περιεκτικότητας σε υδράργυρο.
Δυστυχώς, το σώμα σας δεν μπορεί ν’ απαλλαγεί από τον υδράργυρο. Αντ’ αυτού, τον συσσωρεύει. Ο υδράργυρος είναι ένα ανθυγιεινό μέταλλο και μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες.
3. Μακρυπτέρυγος τόνος


  • Κοινοποιήστε στο Facebook
Ο μακρυπτέρυγος τόνος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
Δυστυχώς, είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε τόνο ο οποίος να έχει μεγαλώσει στο φυσικό του περιβάλλον καθώς απειλείται με εξαφάνιση.
Το ψάρι που βλέπετε προς πώληση, προέρχεται από ειδικές ιχθυοκαλλιέργειες. Σε μέρη όπως αυτά, τα ψάρια ταΐζονται με αντιβιοτικά και ορμόνες.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου. Έτσι, η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης, για έναν ενήλικα, ανά μήνα είναι λιγότερο από 100 γραμμάρια.
Αυτό το ψάρι δεν συνιστάται ποτέ για παιδιά.
4. Τιλάπια



  • Κοινοποιήστε στο Facebook
Η τιλάπια είναι ένα πολύ λιπαρό ψάρι. Έχει συγκέντρωση τοξικού λίπους το οποίο μπορεί ν’ ανταγωνιστεί το μπέικον.
Αν φάτε πολύ από αυτό το ψάρι, θ’ αυξηθούν τα επίπεδα κακής χοληστερίνης σας (LDL). Επίσης, κάνει το σώμα σας πιο ευαίσθητο σε αλλεργίες.
Αν υποφέρετε από καρδιακές παθήσεις, άσθμα ή αρθρίτιδα, προσπαθήστε ν’ αποφύγετε την τιλάπια
5. Χέλι


  • Κοινοποιήστε στο Facebook
Το χέλι είναι ένα ακόμη λιπαρό ψάρι. Τα χέλια απορροφούν πολύ εύκολα όλων των ειδών τα απόβλητα που βρίσκονται στο νερό. Εξαιτίας αυτού, τα επίπεδα τοξινών στα Αμερικάνικα είδη είναι αρκετά υψηλά.
Όσο για τα Ευρωπαϊκά χέλια, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου. Δε συνιστάται να τρώτε πάνω από 283 γραμμάρια για ενήλικες και 198 γραμμάρια για τα παιδιά τον μήνα.
6. Παγκάσιους


  • Κοινοποιήστε στο Facebook
Πρόκειται για ένα γατόψαρο που μοιάζει με καρχαρία και μεγαλώνει στο Βιετνάμ, στον ποταμό Μεκόνγκ. Ο ποταμός αυτός θεωρείται ως ένας από τους περισσότερο μολυσμένους ποταμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Αυτό το είδος ψαριού έχει πολύ υψηλά επίπεδα υδραργύρου, νιτροφουράνιου και πολυφωσφορικών αλάτων. Πέραν απ’ όσα έχουμε ήδη πει για τον υδράργυρο, οι τελευταίες ουσίες είναι καρκινογόνες.
Φυσικά, σας προτείνουμε ν’ αποφεύγετε πάντα την κατανάλωσή του.
7. Πλακολεπιδόψαρο


  • Κοινοποιήστε στο Facebook
Το πλακολεπιδόψαρο είναι ένα ψάρι μολυσμένο με μεγάλη ποσότητα υδραργύρου. Λόγω αυτού, δε συνιστάται για γυναίκες ή παιδιά.
Για τους άνδρες, θα πρέπει να περιορίζεται σε έως 99 γραμμάρια τον μήνα.
8. Μαυρόψαρο (λευκός τόνος)


  • Κοινοποιήστε στο Facebook
Το μαυρόψαρο περιέχει μια ουσία παρόμοια με το κερί η οποία δίνει στο κρέας την λιπαρή του γεύση.
Η ουσία αυτή δε μπορεί να χωνευθεί από το σώμα σας. Έτσι, μπορεί να προκαλέσει πολύ κακή πέψη παρότι δεν είναι τόσο τοξική.
Για να μειώσετε την ποσότητα αυτής της τοξίνης, σας προτείνουμε είτε να το τηγανίσετε είτε να το μαγειρέψετε στο γκριλ. Ωστόσο, αν έχετε πεπτικά προβλήματα, είναι καλύτερο να επιλέξετε κάτι άλλο.
9. Σεβαστός (σκορπίνα)


  • Κοινοποιήστε στο Facebook
Ο σεβαστός, ή αλλιώς σκορπίνα, έχει πολύ υδράργυρο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα καλύτερο να επιλέγετε υγιεινότερα είδη και με λιγότερο υδράργυρο.
Το φρέσκο είναι πάντοτε καλύτερο
Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα φρέσκα ψάρια έχουν διάφανα μάτια, σφιχτή ουρά και υγρά, γυαλιστερά λέπια. Αν νομίζετε πως αγοράζετε φρέσκο ψάρι και η ουρά είναι εύκαμπτη, τότε δεν είναι τόσο φρέσκο όσο νομίζετε.
Μπορείτε επίσης να δείτε αν είναι φρέσκο κοιτάζοντας τα πτερύγιά του. Αν είναι στεγνά και τα βράγχια είναι γκρι αντί για κόκκινα, τότε μάλλον δεν είναι φρέσκο.
Πηγή: topontiki.gr, meygeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου