Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

ΕΦΕΤ: Θεμιτή η πώληση αρνιών απευθείας από κτηνοτρόφους

Στην τήρηση των προβλεπόμενων από την υγειονομική και κτηνιατρική νομοθεσία κανόνων, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, αλλά και για να αποτραπούν ενδεχόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών, επιμένει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ενόψει του Πάσχα. Με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που κάνουν λόγο για το λεγόμενο «Κίνημα του Οβελία», σύμφωνα με το οποίο οι κτηνοτρόφοι της χώρας προτίθενται να προχωρήσουν στη διάθεση αμνοεριφίων απευθείας στον καταναλωτή, μέσω δήμων ή φορέων, ενώ ακόμα και δήμοι έχουν ήδη εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας παραγγελίες πολιτών, ο ΕΦΕΤ προχώρησε στις εξής πρωτοβουλίες:
- Ζήτησε συντονισμό δράσεων των συναρμόδιων υπουργείων, που εμπλέκονται στη διαχείριση του ανωτέρω θέματος. - Ενημέρωσε την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, σχετικά με ζητήματα, που αφορούν στη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας και στην προάσπιση του καταναλωτή, σε περίπτωση που μέλη της εμπλακούν στη διάθεση αμνοεριφίων. - Ενημέρωσε τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ, τις αιρετές Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες, σχετικά με ζητήματα υποστήριξης και εντατικοποίησης των ελέγχων, ενόψει του Πάσχα.
Τόνισε δε ότι όλα τα σφάγια, που πωλούνται στην ελληνική αγορά, θα πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένο σφαγείο, να έχουν υποβληθεί στον απαραίτητο κτηνιατρικό- υγειονομικό έλεγχο και ως εκ τούτου, να φέρουν σήμα καταλληλότητας- σφραγίδα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.
Η πώληση των αμνοεριφίων απαιτεί την τήρηση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και ιδιαίτερα, την εξασφάλιση της ψυκτικής αλυσίδας και την κατάλληλη θερμοκρασία των χώρων συντήρησης και έκθεσης των κρεάτων (συνθήκες ψύξης).
Όπως ανέφερε ο ΕΦΕΤ, η διάθεση τροφίμων από τον παραγωγό ή τον κτηνοτρόφο απευθείας στον καταναλωτή, με κατάργηση των μεσαζόντων, όπως έγινε αρχικά με το Κίνημα της Πατάτας και όπως σχεδιάζεται να γίνει με το Κίνημα του Οβελία, ενόψει του Πάσχα, ώστε να ωφεληθούν οι ομάδες του πληθυσμού, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, αποτελεί μία θεμιτή πρακτική.
Για τον λόγο αυτό, ο ΕΦΕΤ έχει ήδη ενημερώσει και καλεί όλες τις αρχές και τους φορείς, που εμπλέκονται ή προτίθενται να εμπλακούν στην εν λόγω διαδικασία, να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου η διακίνηση και διάθεση των τροφίμων να είναι σύννομη και ασφαλής.
Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, ελεγκτές θα εξασφαλίσουν την τήρηση των αναγκαίων για την προστασία της δημόσιας υγείας πρακτικών. "Για να προστατευθεί, επομένως, το Κίνημα της Πατάτας ή αντίστοιχα του Οβελία, πρέπει να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, που αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα και αδιαπραγμάτευτο στόχο μας", επισήμανε ο ΕΦΕΤ.      http://www.on-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου