Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Στην περίπτωση που το υπουργείο αποφασίσει το επίδομα να παραμείνει στα 35 λεπτά το λίτρο, οι δικαιούχοι θα προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης στην ιδιαίτερα χαμηλή τιμή των 50-52 λεπτών το λίτρο, μόνο που ο αριθμός των δικαιούχων θα περιοριστεί σημαντικά, αφού η συνολική δημόσια δαπάνη μειώθηκε κατά 50% και συγκεκριμένα από τα 210 εκατ. ευρώ πέρυσι στα 105 εκατ. ευρώ.Ο περιορισμένος αριθμός δικαιούχων θα προκύψει με την αυστηροποίηση των κριτηρίων που ίσχυσαν πέρυσι. Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι η μείωση του επιδόματος από τα 35 στα 17,5 λεπτά το λίτρο. Σε αυτήν την περίπτωση η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί κοντά στα 60 λεπτά το λίτρο, την οποία όμως θα επωφεληθεί μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών, αφού δεν θα αλλάξουν τα κριτήρια διανομής του επιδόματος. Οι φορείς της αγοράς κατέθεσαν και τρίτη πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών, που προβλέπει την οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα 130 από τα 320 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η υιοθέτηση αυτής της πρότασης διαμορφώνει ενιαία τιμή για το σύνολο των καταναλωτών γύρω στα 75 λεπτά το λίτρο.
Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους καταναλωτές και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Δικαιούχος επιδόματος με βάση τον κανονισμό που ίσχυσε πέρυσι είναι:
• Αγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
• Ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
• Μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερομένου, το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.Η αγορά εκτιμά ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα ανακτήσει φέτος τη χαμένη ανταγωνιστικότητά του έναντι των άλλων καυσίμων θέρμανσης και προβλέπει αύξηση της ζήτησης σε ποσοστό 30% σε σχέση με πέρυσι, η κλιμάκωση της οποίας θα εξαρτηθεί σε κάθε περίπτωση και από τις καιρικές συνθήκες.Η αύξηση της ζήτησης αναμένεται να ενισχύσει πάντως και το λαθρεμπόριο, αφού με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν προσφάτως οι φορείς της αγοράς (εταιρείες και πρατήρια), το σύστημα εισροών - εκροών παραμένει ανενεργό με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ δεν έχει εγκατασταθεί πλήρως στους μεταπωλητές θέρμανσης που διακινούν μεγάλες ποσότητες καυσίμου.
Φυσικό αέριο
Φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι θα προμηθεύονται οι καταναλωτές και το φυσικό αέριο. Σχετική ανακοίνωση της ΕΠΑ Αττικής αναφέρει ότι η τιμή του φυσικού αερίου που διατίθεται από την εταιρεία θα είναι φέτος τον Οκτώβριο κατά 19% μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώνεται στα 5,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Εκτίμηση της ΕΠΑ Αττικής είναι ότι οι τιμές θα κινηθούν σε ανάλογα χαμηλά επίπεδα και το υπόλοιπο διάστημα. Σύμφωνα με την εταιρεία, από τον Σεπτέμβριο του 2012, η πτώση των διεθνών τιμών και άλλοι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε μείωση της τάξης του 30%.Η ΕΠΑ Αττικής προσφέρει επιπλέον άτοκη χρηματοδότηση για τη μετατροπή της εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης. Η προσφορά ισχύει για όλες τις κεντρικές και τις αυτόνομες θερμάνσεις και προβλέπει ποσά που ανέρχονται ακόμα και σε 12.300 ευρώ. Η εταιρεία προσφέρει, επίσης, σε όλες τις κατηγορίες των πελατών της εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης, από 50% έως 100%, για όσους υπογράψουν σύμβαση μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2015.Οσον αφορά στο πρόγραμμα επιδότησης, στην ΕΠΑ έγιναν 4.700 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε περίπου 12.000 νοικοκυριά. Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν ναΥΠΟΒΆΛΟΥΝ τα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου