Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ποιες οι απώλειες για μισθωτούς-συνταξιούχους

Πλήρη κατάργηση των δώρων για κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και για ό,τι απέμεινε από τον 13ο και τον 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει το βασικό σενάριο των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν κλιμακωτές περικοπές από 2% έως και 10% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, σοκ επιφυλάσσουν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που απασχολούνται εποχικά στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και για τους οικοδόμους οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα εποχικό επίδομα ανεργίας.Οι απώλειες
Στο βασικό σενάριο τα εποχικά επιδόματα καταργούνται, γεγονός που σημαίνει στην περίπτωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, για παράδειγμα, μηνιαίες απώλειες 460 ευρώ για τους μήνες που δεν εργάζονται.Οι περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ θα αφαιρέσουν από τις τσέπες εκατομμυρίων δικαιούχων αθροιστικά 4,8 δισ. ευρώ, καθώς τόσο είναι το ύψος των προβλεπόμενων δημοσιονομικών εξοικονομήσεων.Στον πυρήνα των παρεμβάσεων στις συντάξεις βρίσκεται η πλήρης κατάργηση των δώρων για κύριες και επικουρικές. Σήμερα όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη στη θέση της 13ης και 14ης παίρνουν επίδομα 400 ευρώ τα Χριστούγεννα, 200 ευρώ το Πάσχα και επιπλέον 200 ευρώ το καλοκαίρι ως επίδομα αδείας. Με την κατάργησή τους η απώλεια για όλους τους συνταξιούχους είναι 800 ευρώ τον χρόνο.
Με την κατάργηση των δώρων πλήττονται αδιακρίτως ακόμη και οι 1,3 εκατομμύριο συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη έως 500 ευρώ, κάνοντας τις επιβαρύνσεις σαρωτικές και προσδίδοντας χαρακτηριστικά οριζόντιας παρέμβασης.Στα 800 ευρώ που θα αφαιρεθούν από τις τσέπες όλων των συνταξιούχων με κύρια σύνταξη έρχεται να προστεθεί η κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης που συνεχίζουν να λαμβάνουν 1.368.470 δικαιούχοι.Οι απώλειες ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ τον χρόνο για 70.496 συνταξιούχους που λαμβάνουν σήμερα επικουρική σύνταξη άνω των 700 ευρώ, ενώ για τον κύριο όγκο των δικαιούχων με επικουρική έως 300 ευρώ (περίπου 850.000 συνταξιούχοι) η πλήρης κατάργηση σημαίνει απώλειες έως και 600 ευρώ τον χρόνο.Στην οριζόντια παρέμβαση της πλήρους κατάργησης της 13ης και της 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης έρχεται να προστεθεί και το κλιμακωτό ψαλίδι ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου