Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Προς πρόεδρο του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου: Δείξε μου τους «φίλους» σου να σου πω ποιους (δεν) υπηρετείς... - Αρκετά με δαύτους! Είναι ώρα οι εργαζόμενοι να ξεμπερδεύουν με τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο εργατικό κίνημα

Τα συγχαρητήρια της ΓΣΕΕ και της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία των εργαζόμενων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, επικαλέστηκε ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για να υπερασπιστεί την τοπική ΣΣΕ που υπέγραψε πίσω από την πλάτη των εργαζόμενων.
Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί. Η μεν ΓΣΕΕ είναι γνωστή για τα «έργα» της αλλά και για τις «αυξήσεις» του 1% στους μισθούς, ακόμα και σε περιόδους που η καπιταλιστική ανάπτυξη κάλπαζε στην Ελλάδα. Η δε Ομοσπονδία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μόλις πριν λίγες μέρες, υπέγραψε κλαδική σύμβαση που διατηρεί τη μείωση του 15% συγκριτικά με τους μισθούς μέχρι το 2012, ενώ για το 2015 προβλέπει «αύξηση» 1%! Αρα, αναμενόμενα τα συχαρίκια τους στο σωματείο της Ρόδου, που έβαλε με μαστοριά στη σύμβαση τις αξιώσεις των ξενοδόχων στην περιοχή του.Οπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του σωματείου, «η σύμβαση είναι αξιοπρεπής για να μπορέσει να ζήσει ο εργαζόμενος» και ότι προβλέπει αύξηση 2% στους μεικτούς μισθούς μέσα στην επόμενη τριετία (!) Δεν ξέρουμε πόσο κοστολογεί ο πρόεδρος του σωματείου την «αξιοπρεπή» διαβίωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων.Αυτό που δεν είπε είναι ότι με την επιδείνωση των όρων με τους οποίους υπολογίζεται το επίδομα προϋπηρεσίας των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία και την κατάργηση του επιδόματος «σπαστού ωραρίου» για τους σερβιτόρους (και τα δυο περιέχονται στην τοπική σύμβαση), οι μειώσεις στο συνολικό εισόδημα των (παλιότερων, κυρίως) εργαζόμενων, φτάνουν μέχρι και 10% το μήνα.Ούτε λίγο, ούτε πολύ η πλειοψηφία του σωματείου ισχυρίστηκε ότι με τη σύμβαση που υπέγραψε, έσωσε τους εργαζόμενους από την καταστροφή, επειδή διαφορετικά θα έπρεπε να εφαρμοστεί η ΕΓΣΣΕ, με βασικό μισθό 586 ευρώ ή πληρωμή των εργαζομένων με βάση τις συμβάσεις που υπογράφουν οι ενώσεις προσώπων.
Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπογραφόταν η τοπική σύμβαση οι εργαζόμενοι θα «έπεφταν» στην κλαδική, που περιέχει επίσης απαράδεκτους όρους. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει το ενδεχόμενο ακόμα και η τοπική σύμβαση να αντικατασταθεί σε ένα ξενοδοχείο από κάποια (ακόμα χειρότερη) επιχειρησιακή.
Η ουσία όμως δεν είναι αυτή. Η πλειοψηφία του σωματείου υιοθετεί αυτούσια την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, που στόχο έχει να μειώσει κι άλλο τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Χάριν της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας, βάζει τους ξενοδοχοϋπάλληλους να διαλέξουν ανάμεσα στη «Σκύλλα» της τοπικής σύμβασης και τη «Χάρυβδη» της κλαδικής ή της ΕΓΣΣΕ.
Αντί να μπει μπροστά και να οργανώσει τον αγώνα των εργαζόμενων για σύμβαση με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, υπέγραψε τοπική σύμβαση πίσω από την πλάτη τους και πίσω από την πλάτη των ταξικών δυνάμεων στο σωματείο, που την αποκαλύπτουν και την πολεμούν. Απ' αυτή τη σκοπιά, καμιά εντύπωση δεν προκαλεί η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του σωματείου στο ΠΑΜΕ, που αποκάλυψε το πραγματικό περιεχόμενο της τοπικής Σύμβασης.
Με το σκεπτικό του «μικρότερου κακού», η ίδια πλειοψηφία θα σύρει αύριο τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερες υποχωρήσεις, κάτω από το χειροκρότημα της Ομοσπονδίας και της ΓΣΕΕ. Αλλωστε, σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, 2.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι στη Ρόδο από την προηγούμενη σεζόν, όταν οι τουριστικές εισπράξεις για το 2013 έφτασαν συνολικά τα 13 δισ. ευρώ!


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει την τοπική σύμβαση με τους ξενοδόχους
Καλεί τους εργαζόμενους να ξεμπερδεύουν με την πλειοψηφία στο σωματείο  
( Ριζοσπάστης )Δυσμενείς όρους για τους ξενοδοχοϋπάλληλους της Ρόδου περιλαμβάνει η τοπική σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία του σωματείου με την Ενωση Ξενοδόχων του νησιού. Η σύμβαση ισχύει από 1/1/2014 μέχρι 31/12/2016 και υπογράφτηκε στις 27/12/2013. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι στο εξής, για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, θα υπολογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας μόνο ο ενεργός και όχι ο ημερολογιακός, με άμεση αντανάκλαση στο ύψος του σχετικού επιδόματος.Μέχρι τώρα, για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που εργάζονται σε ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, ως χρόνος υπηρεσίας θεωρείται και εκείνος της «νεκρής περιόδου», μέχρι τέσσερις μήνες το χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι ο ξενοδοχοϋπάλληλος, μετά από τη «νεκρή περίοδο», αναλαμβάνει ξανά εργασία σε ξενοδοχειακή επιχείρηση.
Με την ίδια σύμβαση καταργείται το επίδομα σπαστού ωραρίου (5%) που έπαιρναν οι σερβιτόροι που εργάζονται με αυτό το καθεστώς. Το συγκεκριμένο επίδομα ήταν ένα πολύτιμο βοήθημα, αφού οι σερβιτόροι είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν δυο φορές την ημέρα στον τόπο της δουλειάς τους.
Ετσι, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με 10 χρόνια προϋπηρεσία, θα δει το μισθό του να μειώνεται κατά 2%, λόγω μείωσης του επιδόματος προϋπηρεσίας, ενώ αν ήταν σερβιτόρος και δούλευε με σπαστό ωράριο, η μείωση φτάνει το 6%. Αν έχει 20 χρόνια προϋπηρεσία, η μείωση είναι 4%, λόγω επιδόματος, ενώ αν δουλεύει και με σπαστό ωράριο, η μείωση αγγίζει το 8%. Σε πιο παλιούς εργαζόμενους η μείωση μπορεί να ξεπεράσει και το 10%.
Η Γραμματεία Επισιτισμού-Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία του σωματείου εγκατέλειψε τη θέση για αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες του 2012-2013, όπως ήταν η πρόταση του ΠΑΜΕ που υιοθετήθηκε από ολόκληρο το ΔΣ του σωματείου.
Καταγγέλλει, επίσης, ότι η τοπική σύμβαση υπογράφτηκε πίσω από την πλάτη των εργαζόμενων, αφού η πλειοψηφία αρνήθηκε να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία γινόταν μυστικά, χωρίς να ενημερώνονται ούτε οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που είναι εκλεγμένοι στο ΔΣ του σωματείου.
Το ΠΑΜΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και σημειώνει: «Είναι ώρα πια οι εργαζόμενοι να ξεμπερδεύουν με τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο εργατικό κίνημα. Χρειάζεται οργάνωση σε κάθε ξενοδοχείο ξεχωριστά, να μπουν όλοι και ιδιαίτερα οι νέοι στον αγώνα, να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να εξασφαλίσουν ένα σωματείο που θα παλεύει για τα δικαιώματά τους και όχι κάτω από τη σημαία των αφεντικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου