Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΩΝ


1. Πάντα ελέγχουμε τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που διέπουν τους κανόνες εμπορίας τροφίμων. Μήν αγοράζετε ευπαθή προιόντα τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση απο εκεί που διαμένετε. Μεγάλη απόσταση σημαίνει περισσότερος χρόνος μεταφοράς, κάτι που μπορεί να αποβεί κακό για ευπαθή προϊόντα.
2. Ελεγχος τιμών στα προϊόντα της κοινότητας. Πάντα να κάνετε έναν έλεγχο αγοράς και παρακαλούμε, αν δείτε υπερβολικά μεγάλες τιμές οι οποίοι σας παραπέμπουν σε μεσάζοντες ή σε καταστήματα, να μας το αναφέρετε αμεσα. Η κοινότητα μας δεν είναι χώρος διαφήμισης καταστημάτων, αλλα χώρος προώθησης προϊόντων απο παραγωγούς.
3. Προσπαθήστε να αγοράσετε προϊόντα που βρίσκονται κόντα στην περιοχή που διαμένετε. Μία δοκιμή του προϊόντος πριν το αγοράσετε θεωρούμε οτι είναι επιβεβλημένη.
4. Η προσωπική επαφή με τον παραγωγό, θεωρούμε οτι ειναι το άλφα και το ωμέγα για μία επιτυχή συναλλαγή. Μιλήστε μαζί τους, αποκτήστε προσωπική επαφή, διαλέξτε ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να σας εξυπηρετήσουν καλύτερα και κράτήστε επαφή μαζί τους. Οι τρόποι επικοινωνίας είναι είτε μέσω προσωπικού μηνύματος, είτε μέσω της συνομιλίας (chat) αλλά και μέσω τηλεφώνου.
5. Τα κόστη αποστολής επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Σε συνεννόηση πάντα με τον παραγωγό, βρείτε την καλύτερη δυνατή λύση για να παραλάβετε τα προϊόντα σας. Οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν εμπειρία στις μεταφορές ευπαθών προϊόντων και σίγουρα θα σας προσφέρουν την γρηγορότερη και οικονομικότερη λύση. (Βρισκόμαστε σε προσπάθεια συμφωνίας με εταιρία η οποία θα αναλάβει τις μεταφορες σε ειδικές τιμες για την κοινότητά μας και θα σας ενημερώσουμε σύντομα).
6. Σαν καταναλωτές, είστε και οι ρυθμιστές των τιμών της αγοράς. Η άποψη σας στις τιμές συμβάλει καθοριστικά στην διαμόρφωσή τους. Παρακαλούμε όταν υποπέσει στην αντίληψη σας ότι ένα προϊόν είναι ακριβό, πρώτα να επικοινωνείτε με τον παραγωγό, διότι προφανώς υπάρχει μία εξήγηση που ίσως να μην αναφέρετε στην περιγραφή. Αναζητάτε πάντα τα καλύτερα ποιοτικά προϊόντα, τα οποία ίσως να μην είναι τα φθηνότερα.
7. ΜΗΝ ξεχνάτε όμως ότι τα αγροτικά προϊόντα έχουν ένα κόστος παραγωγής και κάποιο κόπο για να παραχθούν. Το ότι οι μεσάζοντες δεν πλήρωναν ποτέ στους αγρότες τα προϊόντα τους στις τιμές που αυτά άξιζαν, αυτό δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να το κάνουμε και εμείς!
8. Σημαντικό: Στα αγροτικά προϊόντα, η ποιότητα δεν καθορίζετε από την τιμή!
9. Να ζητάτε πάντα απόδειξη για τις αγορές σας.                                          http://www.xoris.gr/safebuy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου