Στην επιβολή 130 προστίμων ύψους € 637.500 προχώρησε το τελευταίο
τρίμηνο ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, συνεχίζοντας την καθημερινή
προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη διασφάλιση των
δικαιωμάτων των καταναλωτών και την τήρηση των κανόνων του υγιούς
ανταγωνισμού.Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν μετά από ελέγχους κλιμακίων των
Περιφερειακών Διευθύνσεων του Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις του κλάδου των
τροφίμων σ’ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.Οι κυριότερες
παραβάσεις που κατέγραψαν οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ αφορούσαν (το ποσοστό
αναφέρεται στο σύνολο των καταγεγραμμένων παραβάσεων) :
• στη διακίνηση και εμπορία ακατάλληλων – μη ασφαλών τροφίμων σε ποσοστό της τάξης του 28 %.
• στη διαπίστωση ανεπαρκούς επιπέδου υγιεινής στους χώρους παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας των τροφίμων - ποσοστό 16,6 %
• στην ανυπαρξία ή στην ανεπαρκή εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου - ποσοστό 14 %
• στην έλλειψη άδειας λειτουργίας – ποσοστό 12 %
• στην ανεπάρκεια στον εξοπλισμό και στις υποδομές – ποσοστό 8,6%
Σε ό,τι αφορά το είδος των επιχειρήσεων που διαπιστώθηκε να έχουν υποπέσει σε παραβάσεις πρόκειται κυρίως για (το ποσοστό αναφέρεται στο σύνολο των ελεγχθέντων καταστημάτων) :
• Καταστήματα μαζικής εστίασης σε ποσοστό της τάξης του 24,6 %
• Σούπερ μάρκετ σε ποσοστό 18,5 %
• Επιχειρήσεις επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων σε ποσοστό 10,7 %
• Κρεοπωλεία – ιχθυοπωλεία σε ποσοστό της τάξης του 9,2 %
• Αρτοποιεία – ζαχαροπλαστεία σε ποσοστό 8,5 %
• Εταιρείες αποθήκευσης και διανομής τροφίμων σε ποσοστό 5,3 %
• Βιομηχανίες σε ποσοστό 3 % http://www.ygeianews.gr/
• στη διακίνηση και εμπορία ακατάλληλων – μη ασφαλών τροφίμων σε ποσοστό της τάξης του 28 %.
• στη διαπίστωση ανεπαρκούς επιπέδου υγιεινής στους χώρους παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας των τροφίμων - ποσοστό 16,6 %
• στην ανυπαρξία ή στην ανεπαρκή εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου - ποσοστό 14 %
• στην έλλειψη άδειας λειτουργίας – ποσοστό 12 %
• στην ανεπάρκεια στον εξοπλισμό και στις υποδομές – ποσοστό 8,6%
Σε ό,τι αφορά το είδος των επιχειρήσεων που διαπιστώθηκε να έχουν υποπέσει σε παραβάσεις πρόκειται κυρίως για (το ποσοστό αναφέρεται στο σύνολο των ελεγχθέντων καταστημάτων) :
• Καταστήματα μαζικής εστίασης σε ποσοστό της τάξης του 24,6 %
• Σούπερ μάρκετ σε ποσοστό 18,5 %
• Επιχειρήσεις επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων σε ποσοστό 10,7 %
• Κρεοπωλεία – ιχθυοπωλεία σε ποσοστό της τάξης του 9,2 %
• Αρτοποιεία – ζαχαροπλαστεία σε ποσοστό 8,5 %
• Εταιρείες αποθήκευσης και διανομής τροφίμων σε ποσοστό 5,3 %
• Βιομηχανίες σε ποσοστό 3 % http://www.ygeianews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου