Η κρητική διατροφή έχει τις ρίζες της στην Μινωική Κρήτη και
αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού.
Διασώθηκε και έφτασε ώς τις μέρες μας μεταφερόμενη από γενιά σε γενιά
χάρη στις νοικοκυρές των πόλεων και των χωριών της Κρήτης. Σήμερα, παρά
το ότι ξένα πρότυπαέχουν εισβάλλει στο νησί, η κρητική κουζίνα ευτυχώς
διατηρείται στα περισσότερα νοικοκυριά του νησιού.Το έτος 2000 πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο Διεθνές Συνέδριο για τη
μεσογειακή διατροφή που κατέληξε στην ακόλουθη δήλωση κοινής αποδοχής. Ο
όρος παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιείται για να καθορίσει
τις διατροφικές συνήθειες που χαρακτήριζαν ορισμένες περιοχές της
Μεσογείου στια αρχές της δεκαετίας του '60, όπως είναι η Κρήτη, ορισμένα
μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας κι η νότοα Ιταλία και περιλαμβάνει :
Να λοιπόν ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας των Κρητικών
*Απόσπασμα από το βιβλίο "ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Το μυστικό της μακροζωίας" από το ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΔΗΚ. Το βιβλίο διατίθεται από τα καταστήματα του συνεταιρισμού ΙΝ.ΚΑ.
- Αφθονία φυτικών τροφών (φρούτων, λαχανικών, διαφόρων ειδών ψωμιού, δημητριακών, πατάτας, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων).
- Φρέσκα εποχιακά προϊόντα τοπικής παραγωγής ελάχιστα επερξεργασμένα.
- Φρέσκα φρούτα ως το συνηθισμένο καθημερινό επιδόρπιο και γλυκά που περιέχουν συμπυκνωμένα σάκχαρα ή μέλι λίγες φορές την εβδομάδα.
- Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά, σε μικρές εώς μέτριες ποσότητες.
- Ψάρια, και πουλερικά σε μικρές εώς μέτριες ποσότητες.
- Κανένα εώς τέσσερα αυγά την εβδομάδα.
- Μικρές ποσότητες κόκκινο κρέας και
- Μικρές εώς μέτριες ποσότητες κρασί, συνήθως με τα γεύματα.
Να λοιπόν ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας των Κρητικών
*Απόσπασμα από το βιβλίο "ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Το μυστικό της μακροζωίας" από το ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΔΗΚ. Το βιβλίο διατίθεται από τα καταστήματα του συνεταιρισμού ΙΝ.ΚΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου