Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Το τσιγάρο μου, ο φίλος μου

Πώς αισθάνεστε για έναν φίλο που πρέπει να σας ακολουθεί παντού; Όχι μόνο να είναι κολλητός μαζί σας συνέχεια, αλλά επειδή είναι τόσο δυσάρεστος και χυδαίος να γίνεστε ανεπιθύμητοι όταν είστε μαζί του. Έχει μια ιδιαίτερη μυρωδιά που σας κολλάει όπου και να πάτε. Άλλοι σκέφτονται ότι και οι δύο σας βρωμάτε.
Σας ελέγχει πλήρως. Όταν λέει τρέχα, εσείς τρέχετε. Μερικές φορές στη μέση μιας χιονοθύελλας ή βροχής, θέλει να πάτε στο περίπτερο για να τον πάρετε. Θα βρίζατε τη σύζυγός σας εάν σας έλεγε να το κάνετε αυτό συνέχεια, αλλά δεν μπορείτε να τσακωθείτε με το φίλο σας. Μερικές φορές, όταν είστε έξω σε έναν κινηματογράφο, θέλει για να πάτε στο διάδρομο και να χάσετε τις σημαντικές σκηνές. Δεδομένου ότι αυτός αποφασίζει στη ζωή σας, πηγαίνετε.
Ο φίλος σας δεν συμπαθεί καθόλου τις προτιμήσεις που έχετε στο ντύσιμο. Αντί να σας πει ευγενικά ότι έχετε κακό γούστο, καίει μικρές τρύπες στα ρούχα για αναγκαστείτε να τα πετάξετε. Μερικές φορές, δεν του αρέσουν ούτε τα έπίπλα, και τα ξεφορτώνεται και αυτά. Περιστασιακά, γίνεται πολύ κακός και αποφασίζει ότι ολόκληρο το σπίτι πρέπει να καεί.
Για την υποστήριξή του είναι πολύ ακριβός . Όχι μόνο είναι η ικανότητά του να καταστρέφει δαπανηρή, αλλά πρέπει να πληρώνετε για να τον κρατήσετε. Στην πραγματικότητα, θα σας κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα πάρετε λεπτό πίσω.
Συχνά στις εκδρομές βλέπετε τους φίλους και τα παιδιά σας να παίζουν μπάλα και άλλα παιχνίδια, και να το ευχαριστιούνται. Αλλά ο φίλος σας δεν σας αφήνει να συμμετέχετε. Δεν του αρέσει η σωματική δραστηριότητα. Κατά την άποψή του, είστε πολύ μεγάλοι σε ηλικία για να έχετε αυτό το είδος διασκέδασης. Έτσι κάθεται στο στήθος σας και καθιστά δύσκολη την αναπνοή.
Ο φίλος σας δεν πιστεύει στην υγεία. Τον απωθεί μόνο η σκέψη να ζήσετε μια μεγάλη και παραγωγική ζωή. Έτσι σε κάθε πιθανότητα που έχει, σας καθιστά άρρωστους. Σας βοηθά να πιάσετε κρυολογήματα και γρίπη. Όχι μόνο με το να σας αναγκάζει να πηγαίνετε στο περίπτερο μέσα στα κρύα. Είναι πολύ πιο δημιουργικός. Έχει χιλιάδες δηλητήρια τα όποια φυσά συνεχώς στο πρόσωπό σας. Όταν εισπνέετε μερικά από αυτά, καταστρέφουν τα τριχοειδή αγγεία των πνευμόνων σας, που θα σας είχαν βοηθήσει να αποτρέψετε αυτές τις ασθένειες.
Αλλά το κρυολόγημα και η γρίπη είναι μόνο παιχνιδάκι για αυτόν. Συμπαθεί ιδιαίτερα τις ασθένειες που σας κατατροπώνουν σιγά - σιγά, όπως το εμφύσημα. Θεωρεί αυτήν την ασθένεια πολύ καλή. Μόλις φροντίσει να έχετε από αυτό, θα εγκαταλείψετε όλους τους άλλους φίλους σας, οικογένεια, στόχοι σταδιοδρομίας, δραστηριότητες - όλα. Θα καθόσαστε μόνοι στο σπίτι και θα του λέτε τι καλός φίλος που είναι ενώ θα λαχανιάζετε απελπισμένα για αέρα.
Αλλά στο τέλος ο φίλος σας βαριέται. Αποφασίζει ότι δεν επιθυμεί πλέον να έχει την συντροφιά σας. Αντί ν'αφήσει να χωρίσουν οι δρόμοι σας προτιμά να σας σκοτώσει. Έχει ένα τεράστιο οπλοστάσιο πίσω του, και μάλιστα σχεδίαζε το θάνατό σας από την ημέρα που τον συναντήσατε. Συνεργάζεται με τις πιο ύπουλες και δολοφονικές αρρώστιες τις ανθρωπότητας, και κάνει ότι μπορεί να πάρετε και εσείς μία από αυτές. Καταπόνησε την καρδιά και τα πνευμόνια σας. Έφραξε τις αρτηρίες στην καρδιά σας, τον εγκέφαλο, και κάθε άλλο μέρος του σώματός σας. Αν το αντέχατε και αυτό, σας εξέθετε συνεχώς στον καρκίνο με πράκτορες τις πιο καρκινογενείς ουσίες. Ήξερε ότι θα σας σκότωνε αργά ή γρήγορα.
Αυτή είναι η ιστορία "του φίλου σας", το τσιγάρο. Ένας πραγματικός φίλος δε θα το έκανε αυτό ποτέ. Το τσιγάρο είναι ο χειρότερος εχθρός που θα μπορούσατε να έχετε ποτέ. Είναι δαπανηρός, εθιστικός, κοινωνικά απαράδεκτος, και θανατηφόρος. Σκεφτείτε το και ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΛΛΗ ΤΖΟΥΡΑ!
Μετάφραση: Χάρης Κακουλίδης
© Joel Spitzer 1984, 2000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου