Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ,Το σχήμα του ποτηριού επηρεάζει την ταχύτητα που πίνουμε...


Το σχήμα του ποτηριού είναι ίσως από τα ελάχιστα πράγματα που προσέχουμε όταν αποφασίζουμε να βγούμε έξω για ένα ποτό. Ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στη Μ.Βρετανία υποστηρίζουν ότι το σχήμα του ποτηριού της μπίρας επηρεάζει την ταχύτητα που οι άνθρωποι καταναλώνουν το αλκοόλ.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι πίνουν πιο γρήγορα όταν το ποτήρι έχει πιο στρογγυλεμένο σχήμα, εν αντιθέσει με πιο ευθεία ποτήρια.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ 159 ατόμων (ανδρών και γυναικών) είτε επρόκειτο για μπίρα ή άλλα αλκοολούχα ποτά. Τα ποτήρια περιείχαν όλα ίση ποσότητα αλκοόλ, ανεξαρτήτως σχήματος.
Δεν παρατηρήθηκε καμιά διαφορά στον χρόνο κατάποσης των άλλων αλκοολούχων ποτών. Είτε επρόκειτο για ένα ευθύ ποτήρι είτε για στρογγυλεμένο, οι συμμετέχοντες ήπιαν το περιεχόμενο σε διάστημα επτά λεπτών.
Όταν όμως οι εθελοντές ήπιαν μπίρα τότε παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά. Ενώ χρειάστηκαν επτά λεπτά για να πιουν μια μπίρα από ένα στρογγυλεμένο ποτήρι, ο χρόνος αυξήθηκε στα 11 λεπτά όταν επρόκειτο για ευθύ ποτήρι.
«Ο χρόνος κατανάλωσης του αλκοόλ επιβραδύνθηκε σχεδόν κατά 60% όταν το ποτό είχε σερβιριστεί σε ευθύ ποτήρι», υπογραμμίζεται στη μελέτη.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα πιο στρογγυλεμένα ποτήρια καθιστούν δυσκολότερη την βραδύτερη κατανάλωση διότι οι εθελοντές λόγω του σχήματος δε μπορούσαν να υπολογίσουν την ποσότητα που έπιναν.
Και αυτό απεδείχθη όταν οι εθελοντές κλήθηκαν να παρατηρήσουν φωτογραφίες με διάφορα μισογεμισμένα ποτήρια μπίρας και ερωτήθηκαν για το αν ήταν στη μέση ή λίγο παραπάνω. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι εθελοντές ήταν πιθανότερο να απαντήσουν λάθος όταν η μπίρα βρισκόταν σε στρογγυλεμένο ποτήρι.
Η επικεφαλής των επιστημόνων Δρ Άντζελα Ατγουντ σημειώνει ότι «δεν μπορούν να κρίνουν πόσο γρήγορα πίνουν, άρα δε μπορούν να επιβραδύνουν την κατανάλωση αλκοόλ».
Υπογραμμίζει δε ότι οι εθελοντές δεν ανησυχούσαν για τον ρυθμό κατανάλωσης του ποτού όταν επρόκειτο για ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, γεγονός που εξηγεί γιατί το σχήμα του ποτηριού δεν τους επηρεάζει.
Ωστόσο, η μελέτη εξέτασε μόνο τον χρόνο που χρειάστηκαν οι συμμετέχοντες να τελειώσουν ένα ποτό σε εργαστηριακό περιβάλλον. Άρα δεν είναι βέβαιο τι συμβαίνει σε πραγματικές συνθήκες, όπου μια παρέα βγαίνει να διασκεδάσει και να πιει.
Πάντως, το σχήμα του ποτηριού έχει ήδη αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ποσότητα που καταναλώνει το άτομο. Σε μελέτη που έγινε το 2005 απεδείχθη ότι τα άτομα ήταν πιθανότερο να πιουν επιπλέον ποσότητα αλκοόλ, όταν το ποτήρι ήταν κοντό και φαρδύ, αντί για στενό και ψηλό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου