Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

25 Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά τη συγκεκριμένη ημέρα

Posted on


Mπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία σκορδαλιάς, είναι το φαγητό που δεσπόζει στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου – Γιατί όμως;
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Στην έναρξη της καθιέρωσης της, περί τον 4ο αιώνα μ.Χ., προβλεπόταν μάλιστα κατά τα μοναχικά πρότυπα ξηροφαγία, με τους πιστούς να τρώνε μόνο μια φορά την ημέρα κι αυτή μετά τις 3 το μεσημέρι.
Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή.
Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.
Όσον αφορά τη δεύτερη ημέρα διαφοροποίησης της νηστείας, αυτή είναι η Κυριακή των Βαΐων, η οποία είναι Δεσποτική εορτή, αφιερωμένη δηλαδή στον επίγειο βίο του Ιησού, οπότε οι πιστοί καταναλώνουν και πάλι ψάρι, λάδι και κρασί.
Κατάλυση του λαδιού γίνεται και τη Μεγάλη Πέμπτη, εις ανάμνηση της παραδόσεως του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας από τον Ιησού Χριστό. Μάλιστα, τη Μεγάλη Πέμπτη τελείται και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, η οποία τελείται μόλις 10 φορές το χρόνο.
Το έθιμο του μπακαλιάρου
Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς.
Η εξήγηση για τη γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι. Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.
Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.
newsbomb.gr

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

O ΕΦΕΤ ανακαλεί τυριά ΓΑΛΠΟ που πωλούνται στα super market LIDL


ANAKLHSH TYRI 2

Στην ανάκληση συσκευασμένου κατσικίσιου τυριού και τυριού φέτας από την αγορά προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί, κατόπιν διερεύνησης σχετικής καταγγελίας, διαπίστωσε την εμπορία συσκευασμένου κατσικίσιου τυριού και τυριού φέτας, σε λευκές πλαστικές συσκευασίες των 500 γραμμαρίων σε συνθήκες κενού αέρος, vacuum, με αλλοιώσεις των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους, γλοιώδους υφής, δυσοσμίας και ανάπτυξη μυκήτων.

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία πωλούνται με την εμπορική ονομασία «Κατσικίσιο τυρί ΓΑΛΠΟ των 500 γραμμαρίων, σε λευκή πλαστική συσκευασία vacuum» και Τυρί ΦΕΤΑ ΓΑΛΠΟ των 500 γραμμαρίων, σε λευκή πλαστική συσκευασία vacuum».Το προϊόντα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ LIDL και παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα από την ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση συγκεκριμένων παρτίδων από τα ανωτέρω μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση προϊόντα, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.
ANAKLHSH TYRI 3
ANAKLISI TYRI 1
1. «Κατσικίσιο τυρί ΓΑΛΠΟ των 500 γραμμαρίων, σε λευκή πλαστική
συσκευασία vacuum» με :
anakl pinakas 1
2. «Τυρί ΦΕΤΑ ΓΑΛΠΟ των 500 γραμμαρίων, σε λευκή πλαστική
συσκευασία vacuum» με :

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Συναγερμός για τρόφιμα - δηλητήριο από την Τουρκία....


Οι ελληνικές Αρχές εντόπισαν ακατάλληλα τρόφιμα, όπως νωπά και αποξηραμένα φρούτα, στα οποία βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων και άλλων επικίνδυνων ουσιών, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις υπηρεσίες υγείας. Εκατοντάδες τόνοι τροφίμων από την Τουρκία κατασχέθηκαν στον Έβρο.

Τους τελευταίους μήνες εντοπίστηκαν στο Τελωνείο Κήπων, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», από τους γεωπόνους ελεγκτές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, 62 τόνοι λεμόνια, 48.5 τόνοι ρόδια, 30 τόνοι αποξηραμένα βερίκοκα, 12 τόνοι φουντούκια και 4 τόνοι φιστίκια.

Μάλιστα, τα τουρκικά φουντούκια είναι πρώτα στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα και επιβλαβή εισαγόμενα στην Ευρώπη τρόφιμα, ενώ το 45% των πιπεριών που εισάγονται είναι τουρκικής προέλευσης και συχνά σημαντικές ποσότητες κατάσχονται ως ακατάλληλες. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πιπεριές εντοπίστηκε ένα ζιζανιοκτόνο το οποίο έχει καταργηθεί εδώ και 40 χρόνια.

Συνολικά μέσα σε λίγους μόνο μήνες κατασχέθηκαν πάνω από 400 τόνοι. Είναι ενδεικτικό ότι κατασχέθηκαν 110 τόνοι νωπά φρούτα, 260 τόνοι λαχανικά και 30 τόνοι αποξηραμένα φρούτα.

Οι υπηρεσίες είναι σε συναγερμό στον Έβρο, καθώς η περιοχή αποτελεί και πύλη της Ευρώπης για τις εξαγωγές της Τουρκίας.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=669252&catID=182&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&utm_campaign=real.gr

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Γιατί κάποιες «προσωπικότητες» επιλέγουν το... «αρχαίο» τηλέφωνο Nokia 6310;

Προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας, από την πολιτική και τον επιχειρηματικό κόσμο, εξακολουθούν να παραμένουν προσκολλημένοι σε «αρχαία» κινητά τηλέφωνα, τα οποία έχουμε ξεχάσει από χρόνια ότι υπάρχουν.Από τα ξεχασμένα κινητά τηλέφωνα ένα είναι αυτό που ξεχωρίζει: το Nokia 6310. (σ.σ. σε πλατφόρμες και μικρά μαγαζιά προς 40 ευρώ…).

Το μοντέλο αυτό, παρόλο που έχει σταματήσει να πωλείται εδώ και έξι χρόνια, είναι σύμφωνα με τους Financial Times το αγαπημένο κινητό πολλών όπως: ο Μάρτιν Σουλτς πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο μεγιστάνας Φίλιπ Γκριν και ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας ενδυμάτων στην Βρετανία Τζούλιαν Ντάνκερτον.
Γιατί όμως οι παγκόσμιοι ηγέτες χρησιμοποιούν αυτή την απαρχαιωμένη τεχνολογία την στιγμή που γύρω τους όλοι έχουν smartphone;
«Ο κυριότερος λόγος είναι ότι τα συγκεκριμένα κινητά φτιάχτηκαν για να αντέχουν. Έχουνε μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, δεν χακάρονται, δεν έχουν emails – δεν βομβαρδιζόμαστε με emails κάθε λεπτό – και έτσι μπορώ να είμαι καλύτερα συγκεντρωμένος» λέει ο Τζούλιαν Ντάνκερτον. (FT.com)


Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Θα πουν το λάδι …λαδάκι;


Posted on



Άμεση παρέμβαση Αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρείας, με τη βοήθεια μάλιστα Ελλήνων, επιχειρεί να βάλει στο… χέρι, τον εθνικό «θησαυρό» της χώρας, που είναι το ελαιόλαδο.Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν κατατεθεί σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, προτάσεις για την κατασκευή τριών «mega factories» ελιάς και ελαιόλαδου. Χορηγός αυτής της προσπάθειας φαίνεται να είναι η Εθνική Τράπεζα. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την κατασκευή των τριών «mega factories»; «Θα σβήσουν σε μία νύχτα 2.750 μικρά ελαιοτριβεία, στις περιοχές που θα λειτουργήσουν τα mega factories».
Οι τρεις περιοχές, τις οποίες «στοχεύει» η Αμερικάνικη πολυεθνική, είναι η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη.«Δηλαδή φανταστείτε ο πλούτος της ελιάς, το λάδι θα συγκεντρωθεί σε μία πολυεθνική. Ένας μικρός ελαιοπαραγωγός με μικρό ελαιοτριβείο, δεν θα μπορεί να επιβιώσει, γιατί θα υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως η διαχείριση αποβλήτων και ο βιολογικός καθαρισμός, τις οποίες προϋποθέσεις δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν, λόγω αυξημένου οικονομικού μεγέθους. Μέσα σε μια νύχτα θα σβήσουν οι μικρές επιχειρήσεις. Σήμερα, ένα ακόμη «λιθαράκι» στις αποκαλύψεις έρχεται να βάλει ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης, ο οποίος δήλωσε πως είναι γνώστης του θέματος και δίνει επιπλέον πληροφορίες, για την προσπάθεια που γίνεται να «σβηστούν από χάρτη» 2750 Ελληνικά ελαιοτριβεία.Σύμφωνα με τον κ. Μάμαλη, η Αμερικάνικη πολυεθνική έχει βρει «συμμάχους» Έλληνες καθηγητές. «Το γνωρίζουμε και μάλιστα έχουμε παρέμβει σ’ αυτή τη λογική στον κανονισμό του ελληνικού σήματος ελαιολάδου, καθώς κάποιοι επιχείρησαν να περάσουν κανονισμό έτσι ώστε το 25% του λαδιού να μην είναι ελληνικό, να μπορεί να χαρακτηρίζεται ένα λάδι ως ελληνικό, ενώ το 25% δεν είναι ελληνικό. Το ίδιο έγινε και στο γάλα και είχαμε παρέμβει ως ΓΕΩΤΕΕ και μαζί με άλλους φορείς και αποτρέψαμε ουσιαστικά τέτοιες εξελίξεις. Υπάρχει αυτή η λογική και δεν θέλω να μιλήσω με ονόματα, αλλά αν προκληθώ θα το κάνω, γιατί έχω τα ονόματα, γι’ αυτούς που έχουν κάνει προτάσεις στην Ελληνική κυβέρνηση να κλείσουν αυτά τα μικρά ελαιοτριβεία,» τόνισε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε μάλιστα ότι στο νέο ΠΑΑ (πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης) υπάρχει περιορισμός στην επιδότηση νέων ελαιοτριβείων.«Υπάρχουν πάρα πολλοί τριγύρω από το υπουργείο, όχι επίσημα στελέχη, αλλά φορείς ή πρόσωπα μεμονωμένα τα οποία ακριβώς προσδοκούν να στρέψουν την κυβέρνηση στο να κλείσουν αυτά τα μικρά ελαιοτριβεία με το πρόσχημα των οικονομιών κλίμακος και των μεγαλύτερων μεγεθών που θα προσφέρει μια τέτοια επένδυση. Είναι Έλληνες και μάλιστα έχουν θέση σε πανεπιστήμια. Εμείς προσπαθούμε να το αποτρέψουμε, γιατί θεωρούμε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού λαδιού είναι η χαμηλή οξύτητα η οποία επιτυγχάνεται με την άμεση μεταφορά των ελιών στα ελαιοτριβεία, τα οποία αν μεταφερθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις και περιμένουν οι ελιές για να γίνει η όλη διαδικασία μεταποίησης, προφανώς η οξύτητα θα είναι πιο ανεβασμένη, όπως γίνεται στην Ισπανία και στην Ιταλία. Αυτές οι προτάσεις έχουν άμεση σχέση με την Αμερικάνικη πολυεθνική,» υπογράμμισε ο κ. Σπύρος Μάμαλης.Τι ρόλο, όμως, μπορούν να παίξουν στην προκειμένη περίπτωση οι τοπικές αρχές, οι τοπικές κοινωνίες; Είθισται οι όποιες επενδύσεις γίνονται να περνάνε και να ζητείται η έγκριση των Περιφερειακών Συμβούλιων. Υπάρχει, όμως, ένα… παραθυράκι, που αυτές οι διαδικασίες μπορούν να παρακαμφθούν κι αυτό το «παραθυράκι» είναι το fast truck.
http://ixnos.blogspot.gr/2018/03/blog-post_22.html

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Αυτό θα πεί Μεγάλη Μαγκιά…! Ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ κατεβάζει από τα ράφια του ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ σε ένδειξη συμπαράστασης στους δύο ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ Στρατιωτικούς μας…!



Posted on



Αυτό θα πεί Μεγάλη Μαγκιά…!!! Ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ κατεβάζει από τα ράφια του ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ σε ένδειξη συμπαράστασης στους δύο ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ Στρατιωτικούς μας…!!Μιά είδηση που δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε σήμερα Κυριακή κυκλοφορεί στο ελληνικό Διαδίκτυο… Τα Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτης έχουν πρόθεση να κατεβάσουν από τα ράφια τους όλα τα προϊόντα με κωδικό κατάληξης του BARCODE το 869, είναι δηλαδή τουρκικής προέλευσης…
Η ενέργεια αυτή λένε οι πηγές πως αποτελεί εμπάργκο στα τούρκικα προϊόντα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ομηρία των δύο στελεχών μας στον Έβρο και ως ένδειξη συμπαράστασης προς αυτούς.Πάντως για να γνωρίζετε και να διευρίνεται με δική σας πρωτοβουλία το μποϋκοτάζ στα τούρκικα προϊόντα… τα πρώτα 3 ψηφία του barcode φανερώνουν την χώρα προέλευσης του προϊόντος. Ο παρακάτω πίνακας έχει τις αντιστοιχίες χωρών – τριψήφιων κωδικών barcode. Ρίχτε μια ματιά σε γνωστά σας προϊόντα που αγοράζετε και θα εκπλαγείτε όταν δείτε από που προέρχονται, ενώ εσείς πιστεύετε ότι είναι ελληνικά.Η τουρκία όπως θα δείτε έχει κωδικό 869, ενώ η Ελλάδα 520
BARCODES
00-13: USA & Canada
20-29: In-Store Functions
30-37: France
40-44: Germany
45: Japan (also 49)
46: Russian Federation
471: Taiwan
474: Estonia
475: Latvia
477: Lithuania
479: Sri Lanka
480: Philippines
482: Ukraine
484: Moldova
485: Armenia
486: Georgia
487: Kazakhstan
489: Hong Kong
49: Japan (JAN-13)
50: United Kingdom
520: Greece
528: Lebanon
529: Cyprus
531: FYROM
535: Malta
539: Ireland
54: Belgium & Luxembourg
560: Portugal
569: Iceland
57: Denmark
590: Poland
594: Romania
599: Hungary
600 & 601: South Africa
609: Mauritius
611: Morocco
613: Algeria
619: Tunisia
622: Egypt
625: Jordan
626: Iran
64: Finland
690-692: China
70: Norway
729: Israel
73: Sweden
740: Guatemala
741: El Salvador
742: Honduras
743: Nicaragua
744: Costa Rica
746: Dominican Republic
750: Mexico
759: Venezuela
76: Switzerland
770: Colombia
773: Uruguay
775: Peru
777: Bolivia
779: Argentina
780: Chile
784: Paraguay
785: Peru
786: Ecuador
789: Brazil
80 – 83: Italy
84: Spain
850: Cuba
858: Slovakia
859: Czech Republic
860: Yugloslavia
869: Turkey
87: Netherlands
880: South Korea
885: Thailand
888: Singapore
890: India
893: Vietnam
899: Indonesia
90 & 91: Austria
93: Australia
94: New Zealand
955: Malaysia
977: International Standard Serial Number for Periodicals (ISSN)
978: International Standard Book Numbering (ISBN)
979: International Standard Music Number (ISMN)
980: Refund receipts
981 & 982: Common Currency Coupons
99: Coupons

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Αν δείτε αυτή την ταμπέλα στο φρούτο σας μην το αγοράσετε για κανένα λόγο



Όλα τα μέσα γύρω μας, διαφημίσεις, εταιρίες, καταστήματα, πωλητές κλπ μας προεξοφλούν και μας διαβεβαιώνουν ότι αυτό που θα αγοράσουμε για να φάμε είναι νόστιμο, εύγευστο και φυσικά υγιεινό -πάνω απ όλα.Κανείς δεν θα καταφέρει να σας πουλήσει κάτι και εσείς να το αγοράσετε, αν σας πει, ότι αν φάτε το συγκεκριμένο προϊόν, μπορεί μετά από μερικές μέρες να αρρωστήσετε ή ότι αν τρώτε συχνά από αυτό, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες για να ασθενήσει ο οργανισμός σας μετά από χρόνια και μάλιστα με σοβαρά ή και ανίατα προβλήματα. Έτσι δεν είναι; Δεν θα το αγοράζατε.


Το παράδοξο, στην όλη υπόθεση, είναι ότι ενώ δεν σας το ανακοινώνουν, αναγράφουν την πιθανή επικίνδυνότητά του επάνω στην ετικέτα του, επειδή έτσι υποχρεώνονται από τους εκάστοτε νόμους.Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι τα αυτοκόλλητα που συνδέονται με τα φρούτα και τα λαχανικά υπάρχουν για περισσότερους λόγους πέρα από τη σάρωση της τιμής από το σκάνερ του ταμεία.Ο κωδικός PLU ή ο αριθμός αναζήτησης τιμών στο αυτοκόλλητο μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το προϊόν είναι γενετικά τροποποιημένο, βιολογικό ή παραγόμενο με χημικά λιπάσματα, μυκητοκτόνα ή ζιζανιοκτόνα.
Διαβάστε τι πρέπει να ξέρετε και να ψάχνετε:


1. Ένας τετραψήφιος κωδικός που αρχίζει με ένα 3 ή 4 σημαίνει ότι το προϊόν είναι πιθανώς συμβατικά καλλιεργημένο. Τα τελευταία τέσσερα γράμματα του κώδικα αντιπροσωπεύουν το είδος των φρούτων ή λαχανικών που αγοράζετε. Για παράδειγμα, οι μπανάνες είναι πάντα ετικέτες με τον κωδικό 4011.


2. Εάν υπάρχουν πέντε αριθμοί και το πρώτο είναι «8», τότε το προϊόν είναι γενετικά τροποποιημένο. Η ετικέτα για τη γενετικώς τροποποιημένη μπανάνα θα περιέχει τους αριθμούς 84011.
3. Ο πενταψήφιος αριθμός που ξεκινά με ένα 9 σημαίνει ότι το στοιχείο είναι οργανικό. Οι βιολογικές μπανάνες θα πρέπει να εμφανίζονται στις ετικέτες με τον πενταψήφιο 94011.


Η Ομάδα Εργασίας Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (The Environmental Working Group -EWG) ανέλυσε τα δεδομένα δοκιμών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων από το Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. για να καταλήξουν σε μία κατάταξη για αυτά τα δημοφιλή προϊόντα φρέσκιας παραγωγής.


Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η κατανάλωση φυτοφαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως «γενετικές ανωμαλίες, βλάβες των νεύρων, καρκίνο και άλλες επιδράσεις που μπορεί να εμφανιστούν σε μεγάλο χρονικό διάστημα». Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε βλάβες από τα φυτοφάρμακα.


Αυτά τα τρόφιμα έχουν πραγματικά υψηλά φορτία παρασιτοκτόνων και πρέπει πάντα να αγοράζονται βιολογικά, σύμφωνα με την ewg.org


Μήλα
Σέλινο
Κεράσια
Ντομάτες
Αγγούρια
Σταφύλια
Καυτερές πιπεριές
Νεκταρίνια
Ροδάκινα
Πατάτες
Σπανάκι
Φράουλες
Πιπεριές γλυκιές
Λαχανικά και χόρτα


Τα παρακάτω ενδέχεται να είναι σχετικά ασφαλέστερα.


Σπαράγγια
Αβοκάντο
Λάχανο (εφόσον πετάτε τα εξωτερικά φύλλα)
Πεπονάκι
Καλαμπόκι (όχι το κονσερβοποιημένο)
Μελιτζάνες
Γκρέιπφρουτ
Ακτινίδια
Μάνγκο
Μανιτάρια
Κρεμμύδια
Παπάγια
Ανανάδες
Μπιζέλια
Γλυκοπατάτες


Η EWG επισημαίνει επίσης ότι το 99% των μήλων, το 98% των ροδάκινων και το 97% των νεκταρινιών όλα έδωσαν θετική εικόνα για τουλάχιστον ένα υπόλειμμα φυτοφαρμάκων, ενώ η μέση (λευκή) πατάτα είχε περισσότερα φυτοφάρμακα εις βάρος της, από οποιοδήποτε άλλο προϊόν!


Αν δεν δείτε περαιτέρω διακριτικά από το κώδικα PLU, τότε το προϊόν που πάτε να αγοράσετε είναι μάλλον ύποπτο.



Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί νοθευμένο και επικίνδυνο ελαιόλαδο


Νοθευμένο και πιθανώς επικίνδυνο για την υγεία ελαιόλαδο ανακαλεί ο ΕΦΕΤ. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων εξάρθρωσε δίκτυο µη σύννομης διακίνησης 
νοθευμένου-μη ασφαλούς ελαιολάδου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για προϊόν, το οποίο επί της συσκευασίας του φέρει τις ενδείξεις: «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» και «Produced and packed by Spiliopoulos George Chania Creta – 2012015/ AB – EL 40663 – Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 31-12-2019».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλες οι ανωτέρω ενδείξεις είναι ψευδείς και αποσκοπούν στην παραπλάνηση των καταναλωτών.
Ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ, Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας που διεξήγαγε τη χημική ανάλυση, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντος το οποίο, ενώ επισημαίνεται ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, στην πραγματικότητα είναι σπορέλαιο τεχνητά χρωματισμένο, άγνωστης προέλευσης.
Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν.