Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013

3η ΟΚΤΩΒΡΗ - ΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΣΟ - Αγωνιζόμαστε για τροφή, νερό, φάρμακα, βιβλία και στέγη για όλους

Στις 3 του Οκτώβρη, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) οργανώνει σε όλες τις χώρες του κόσμου κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και απεργίες με κεντρικό αίτημα «τροφή, νερό, φάρμακα, βιβλία και στέγη για όλους». Το ΠΑΜΕ, που είναι μέλος της ΠΣΟ, οργανώνει αυτή τη μέρα κινητοποιήσεις σε πόλεις και συσκέψεις εργαζομένων σε πολυεθνικές εταιρείες. Καλεί τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς να συζητήσουν το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει και να οργανώσουν τη δράση τους για μαζική, μαχητική συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 5 του Οκτώβρη. Στη σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Παλεύουμε για:
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς.
  • Υλοποίηση στεγαστικής πολιτικής υπέρ του λαού με έμφαση στα νέα ζευγάρια, τους χαμηλόμισθους, τους άστεγους, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Οχι στους πλειστηριασμούς της α' κατοικίας.
  • Σταθερή και μόνιμη εργασία για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις με αυξήσεις που να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες των εργαζομένων. Ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στους μισθούς. Αμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις τα τελευταία χρόνια».
Αμέσως πιο κάτω επισημαίνει πως για την ΠΣΟ «η αξιοπρεπής διαβίωση προϋποθέτει ότι οι λαϊκές μάζες θα έχουν σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, ελεύθερη και δημόσια Παιδεία. Ενα αξιοπρεπές παρόν και μέλλον για τις νέες γενιές συνεπάγεται τη σταθερή δουλειά με βάση τις γνώσεις που διαθέτουν.
Για την εργατική αριστοκρατία, την ξεπουλημένη στους καπιταλιστές ITUC, της οποίας η ΓΣΕΕ είναι μέλος, αξιοπρεπής διαβίωση σημαίνει ένα νέο μείγμα διαχείρισης που θα διασφαλίζει τα κέρδη των βιομηχάνων και την "κοινωνική συνοχή", αθωώνοντας έτσι τον καπιταλισμό και τις πολιτικές δυνάμεις που τον υπηρετούν».
Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Μέρας Διεθνούς Δράσης της ΠΣΟ, οργανώνεται κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, στις 10 το πρωί, μπροστά στην Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Επίσης, στο Ηράκλειο Κρήτης, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ οργανώνει συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, το οποίο συμπίπτει με τη Μέρα Διεθνούς Δράσης. Χαιρετισμό θα απευθύνει μέλος της Γραμματείας της ΠΣΟ.
Τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΜΕ είχε προχωρήσει στις εξής δράσεις τη μέρα αυτή:
  • Το 2009 συμβολικός αποκλεισμός της Citιbank και της British Airways στην Αθήνα.
  • Το 2010 συγκεντρώσεις εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της BP, στην Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και στο Σταθμό Λαρίσης του ΟΣΕ. Σύσκεψη με εργαζόμενους στην «Coca-Cola».
  • Το 2011 συγκεντρώσεις εργαζομένων μέσα στους χώρους εργασίας («Carrefour», «Χίλτον») και σύσκεψη με τους ξένους εργάτες στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.
  • Τo 2012 σύσκεψη εργαζομένων στη φαρμακευτική εταιρεία «Boehringer» και συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Τροφίμων με 100 συνδικαλιστές μπροστά στα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, στη Ρώμη. Ριζοσπάστης

1 σχόλιο: