Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ

Το ψωμί | Η ιστορία του ψωμιού
Ετυμολογικά η λέξη άρτος, που χρησιμοποιούνταν για το ψωμί στην Αρχαία Ελλάδα, έχει πιθανότατα περσικές ρίζες. Η μεταγενέστερη λέξη ψωμί προέρχεται από το αρχαίο ρήμα ψώω που σημαίνει τρίβω, εξού και το ψωμίον που είναι το μικρό κομματάκι, δηλαδή η μπουκιά.Το ψωμί έχει μία ιστορία 7.000 – 8.000 ετών, που χάνεται στο παρελθόν της ανθρωπότητας. Η καλλιέργεια των δημητριακών είναι αρκετά παλιά συνήθεια του ανθρώπου, πιθανότατα άνω των 10.000 ετών! Είναι πολύ πιθανό οι σπόροι να καταναλώνονταν ως είχαν, ενυδατωμένοι και βρασμένοι ή καβουρδισμένοι. Αργότερα, τα αλεσμένα πλέον δημητριακά ανακατεύονταν με γάλα ή νερό και τρώγονταν με τη μορφή χυλού.
Είναι βέβαιο ότι το πρώτο ψωμί που καταναλώθηκε ήταν άζυμο, χωρίς μαγιά. Το πρώτο ζύμωμα και συνεπώς η παρασκευή ψωμιού στη σημερινή του μορφή είναι πιθανό να έγινε στην Αίγυπτο πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Σε Αιγυπτιακούς τάφους ανακαλύφθηκε μάλιστα η εικόνα του παλαιότερου ψωμιού που είναι σήμερα γνωστό.
Στην Αρχαία Ελλάδα το ψωμί ήταν επίσης πολύ διαδεδομένο. Το αναφέρουν δε οι σημαντικότεροι ιστορικοί και συγγραφείς μας, μεταξύ των οποίων ο Ησίοδος, ο Όμηρος και ο Ηρόδοτος. Ο Πλάτωνας αναφέρεται μάλιστα και στον Θεαρίωνα, ένα φημισμένο αρτοκόπο (αρτοποιό) της αρχαιότητας. Οι σιτοφάγοι μάλιστα λαοί, που γνώριζαν την καλλιέργεια της γης, τη σπορά, το θερισμό και την Παρασκευή του ψωμιού θεωρούνταν πολιτισμένοι. Εκείνοι που έτρωγαν μόνο κρέας ήταν οι άγριοι!
Οι πρώτοι οργανωμένοι φούρνοι στην σημερινή, βιοτεχνική τους μορφή οργανώθηκαν από τους Ρωμαίους. Στην Πομπηία δε έχουν βρεθεί πολλά αποτεφρωμένα αρχαία αρτοποιεία.
Σημαντικά γεγονότα στην Παγκόσμια ιστορία είναι συνυφασμένα με το ψωμί. «Άρτον και Θεάματα» προσέφεραν οι αρχαίοι Ρωμαίοι στα πλήθη, μοιράζοντας μεγάλες ποσότητες φρεσκοψημένων καρβελιών στους θεατές των αγώνων στις αρένες. Ακόμη και μία από τις πιο συγκλονιστικές σελίδες τις παγκόσμιας ιστορίας που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα του δυτικού Κόσμου, η Γαλλική Επανάσταση, ξεκίνησε όταν πεινασμένα πλήθη Γάλλων πολιτών εισέβαλλαν στη Βαστίλη, πιστεύοντας ότι εκεί είχαν αποθηκευτεί ποσότητες σιτηρών λόγω της μεγάλης έλλειψης που ενφανιζόταν στην αγορά καθιστώντας το ψωμί πανάκριβο για τους φτωχούς.
Η Βιομηχανική Επανάσταση του 18ου – 19ου αιώνα επέφερε με τις ραγδαίες τεχνολογικές ανακαλύψεις μεγάλες αλλαγές και άλματα στην αρτοποιεία (μηχανικά ζυμωτήρια, σύγχρονοι κλίβανοι, φούρνοι κλπ).

Σήμερα, σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στην Ελλάδα, η Βιοτεχνική Αρτοποιεία είναι ένας από τους λιγοστούς κλάδους που όχι μόνο αντιστέκεται στην συνεχή εκβιομηχανοποίηση της παραγωγής αλλά και αναπτύσσεται διαρκώς διατηρώντας τη μερίδα του λέοντος στην αγορά του ψωμιού. Το επιτυχημένο πάντρεμα της σύγχρονης τεχνολογίας με την παράδοση και τη μαστοριά, η χρήση αγνών υλικών, το μεράκι και η αγάπη του Έλληνα Φούρναρη για το καλό ψωμί και για τον άνθρωπο, είναι τα στοιχεία που θα διασφαλίσουν και στο μέλλον την εμπιστοσύνη του Έλληνα καταναλωτή στο Φούρνο της γειτονιάς του!!!
http://www.kokkinosfournos.gr/index.jsp?CMCCode=100301&extLang

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου