Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Γνώρισε καλύτερα τα ψάρια που αγοράζεις.

1. Ρώτα πώς και πού ψαρεύτηκε και απόφυγε τα είδη που έχουν αλιευθεί με καταστροφικές πρακτικές (π.χ. η κουτσομούρα αλιεύεται κυρίως από μηχανότρατες, ενώ η σαρδέλα και ο γαύρος από γρι γρι).
2. Απόφυγε το γόνο. Αν βρεις γόνο στην αγορά, ενημέρωσέ μας για τον τόπο και την ημερομηνία πώλησης, καθώς και για το είδος του ψαριού. Αν μπορείς, στείλε μας μία φωτογραφία εδώ: cnetwork@greenpeace.org. Προσοχή: στις φωτογραφίες τα ψάρια πρέπει να είναι τοποθετημένα δίπλα σε ένα αντικείμενο που να δείχνει το μέγεθός τους (ψαρομεζούρα, ένα κουτί σπίρτα, ένα στυλό κ.α.)
3. Αγόρασε ψάρια στην εποχή τους, δηλαδή όχι την περίοδο αναπαραγωγής. Αν δε γνωρίζεις ποια είναι αυτή, ρώτα τον ιχθυοπώλη.
4. Ζήτα από τον ιχθυοπώλη σου να φέρνει ψάρι που έχει αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο, από μικρούς παράκτιους ψαράδες. Σκέψου ότι έτσι ενισχύεις την τοπική οικονομία σε διάφορες παράκτιες περιοχές της χώρας.
5. Αγόρασε απευθείας ψάρι από τους παράκτιους ψαράδες στα καΐκια τους (θα τους βρεις σε πολλά λιμάνια της χώρας, ακόμα και κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα). Θα γνωρίσεις νέα είδη ψαριών και αν δεν ξέρεις πώς να τα μαγειρέψεις, μη διστάσεις να ρωτήσεις τους ίδιους τους ψαράδες.
6. Απόφυγε τα είδη υδατοκαλλιέργειας. Οι υδατοκαλλιέργειες δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα της υπεραλίευσης, ενώ με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα επιβαρύνουν περισσότερο τις θάλασσές μας.

Στην κουζίνα... μην ψαρώνεις!

Μερικές απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις.

Πώς θα ξέρω αν ένα ψάρι είναι φρέσκο;Πώς θα ξέρω αν ένα ψάρι είναι φρέσκο;
Η μυρωδιά του θα θυμίζει θάλασσα. Αν το ψάρι δεν είναι φρέσκο, έχει δυσάρεστη μυρωδιά. Θα έχει λαμπερά μάτια και όχι θολά ή βουλιαγμένα. Τα βράγχια του θα έχουν έντονο κόκκινο ή ροζ χρώμα και θα είναι υγρά. Το χρώμα του θα είναι λαμπερό, το δέρμα του σκληρό και γενικά δεν θα παρουσιάζει παραμορφώσεις. Τα λέπια του θα είναι λαμπερά.
Πώς θα καθαρίσω το ψάρι;Πώς θα καθαρίσω το ψάρι;
Ξέπλυνέ το καλά και αφαίρεσε όλα τα εντόσθια, κάνοντας μία τομή κατά μήκος της κοιλιάς του. Αφαίρεσε τα λέπια με ένα μαχαίρι (υπάρχουν και ειδικά εργαλεία που συγκεντρώνουν τα λέπια σε ειδική θήκη) από την ουρά προς το κεφάλι. Αφαίρεσε τα βράγχια και πλύνε καλά το ψάρι εσωτερικά και εξωτερικά. Για να μην μυρίζουν άσχημα τα χέρια σου, πριν το καθάρισμα πέρασέ τα με αλάτι. Επίσης, για να μη γεμίσει η κουζίνα με λέπια, αφαίρεσέ τα μέσα σε μια λεκάνη με νερό.
 http://www.greenpeace.org/greece/fishguide/#fifth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου