Τρίτη 3 Απριλίου 2012

5 συνήθειες όσων πετυχαίνουν στη δίαιτα

Να τρώτε λιγότερο και να ασκείστε περισσότερο. Αυτή είναι η συνταγή για μείωση βάρους και όλοι την γνωρίζουμε. Αν θέλουμε να αδυνατίσουμε και γνωρίζουμε τη συνταγή, γιατί δεν μπορούμε να το κατορθώσουμε;Η αφοσίωση είναι σημαντική-στην πραγματικότητα είναι αναγκαία-αλλά αποτελεί μόνο την αρχή. Το κλειδί στην πετυχημένη δίαιτα είναι το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ του τι θέλετε να κάνετε και της πράξης. Η επιθυμία υπάρχει, χρειάζεστε ένα σχέδιο. Να είστε πολύ συγκεκριμένοι Όταν θέτουμε στόχους που είναι ασαφείς, όπως ‘θέλω να χάσω βάρος’ οδεύουμε προς την αποτυχία. Η κινητοποίηση έρχεται όταν ο εγκέφαλος εντοπίσει μια διαφορά μεταξύ του πού βρισκόμαστε και του πού θέλουμε να φθάσουμε. Όταν είστε συγκεκριμένοι σχετικά με το στόχο σας (θέλω να χάσω 4,5 κιλά) η διαφορά είναι σαφής και ο εγκέφαλος αρχίζει να ρίχνει πηγές στο πρόβλημα (προσοχή, μνήμη, προσπάθεια, θέληση). Ένας σαφής στόχος μοιάζει ως εξής. Θέλω να ζυγίζω 61 κιλά. Τώρα ζυγίζω 70, επομένως η διαφορά είναι 9 κιλά.
Το να είναι κάποιος συγκεκριμένος δίνει διαύγεια, επειδή ‘συλλαβίζει’ ακριβώς πώς μοιάζει η επιτυχία. Αυτό σημαίνει περισσότερη παρακίνηση και καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.
Δημιουργήστε ένα σχέδιο ‘είναι εντάξει να φάω’
Αντιμέτωποι με απρόσμενους πειρασμούς-το μενού επιδορπίων, το φαγητό σε γεύμα εργασίας, καταλήγουμε να καταναλώνουμε τροφές που σαμποτάρουν το στόχο απώλειας βάρους. Ο καλύτερος τρόπος για να σιγουρευτούμε ότι κάνουμε τις σωστές επιλογές είναι να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο ‘αν - τότε’.Αν φθάσει ο κατάλογος με τα γλυκά, θα παραγγείλω καφέ
Αν είμαι σε επαγγελματικό γεύμα, θα επιλέξω μια σαλάτα.
Έρευνες υποδεικνύουν ότι αν έχετε σχέδια ασφαλούς κατανάλωσης οι πιθανότητες να φτάσετε στο στόχο είναι διπλάσιες ή τριπλάσιες. Παρακολουθήστε την επιτυχία σας
Για να αποφύγετε το χάσμα μεταξύ του πού θέλετε να φτάσετε και του πού είστε τώρα παρακολουθήστε την πρόοδό σας. Συνεχίστε να ζυγίζεστε και σημειώστε τις ημέρες που ασκείστε σε ένα ημερολόγιο.
Όταν σκέφτεστε σχετικά με την πρόοδο που κάνατε, να παραμείνετε εστιασμένοι στο πόσο μακριά πρέπει να πάτε παρά από πόσο μακριά ήρθατε. Αν θέλετε να χάσετε 9 κιλά και χάσατε 2 μέχρι τώρα, συνεχίστε να σκέφτεστε τα 7 που απομένουν. Όταν εστιάζουμε τόσο στην πρόοδο που κάναμε είναι εύκολο να νιώθουμε πρόωρη αίσθηση επιτυχίας και να αρχίζουμε να οπισθοχωρούμε.
Να είστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι
Όσο και να θέλουμε να πιστέψουμε άλλα, το χάσιμο βάρους δεν είναι εύκολο. Αποδεικνύεται ότι είναι σημαντικό να το δεχτούμε.
Το κλειδί είναι η πίστη στην επιτυχία, αλλά η πίστη ότι θα πετύχετε εύκολα αποτελεί συνταγή αποτυχίας. Για παράδειγμα, μεταξύ παχύσαρκων γυναικών που εγγράφηκαν σε μια έρευνα προγράμματος απώλειας βάρους, όσες νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να χάσουν εύκολα βάρος έχασαν 12 κιλά λιγότερα σε σχέση με αυτές που γνώριζαν ότι θα είναι δύσκολο. Όσες πέτυχαν στη δίαιτα προσπάθησαν περισσότερο, σχεδίασαν εξαρχής τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων και επέμειναν όταν συνάντησαν δυσκολία. Έτσι μην προσπαθείτε να συσσωρεύσετε τις ανησυχίες σας - μπορούν να βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για τις προκλήσεις μιας ωραίας σιλουέτας.
Δυναμώστε τη θέλησή σας
Η ικανότητα για αυτοέλεγχο μοιάζει με μυ. Ποικίλλει σε ισχύ από άνθρωπο σε άνθρωπο και από λεπτό σε λεπτό. Όπως οι δικέφαλοι μπορούν να έχουν την αίσθηση ζελέ μετά την άσκηση, ο μυς της θέλησης κουράζεται όταν υπερβάλλετε. Για να τη δυναμώσετε, επιλέξτε κάποια δραστηριότητα που απαιτεί να ξεπεράσετε μια παρόρμηση (όπως να στέκεστε σε ορθή στάση όταν η παρόρμηση είναι να καμπουριάσετε) και προσθέσετε την στην καθημερινή ρουτίνα. Προχωρήστε σιγά σιγά. Αντί να καταργήσετε εντελώς τα πρόχειρο φαγητό σε μια νύχτα, ξεκινήστε αποφεύγοντας για παράδειγμα τα τσιπς που τρώτε από τη συσκευασία και αντικαταστήστε τα με ένα φρούτο ή λαχανικό.
Η διατήρηση της δίαιτας θα γίνει πιο εύκολη επειδή θα μεγαλώσει η ικανότητα για αυτοέλεγχο.
Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου
www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου