Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

χωρίς χρήμα....Φτιάξτε το δικό σας προσάναμμα για το τζάκι

Ο Αη Βασίλης έφυγε, τα πρώτα χιόνια άρχισαν να πέφτουν και το κρύο είναι πλέον τσουχτερό! Καιρός, λοιπόν, για τζάκι!!! Βρήκαμε μια εύκολη συνταγή για να φτιάχνεται το δικό σας προσάναμμα και να γλιτώσετε από τις πανάκριβες ταμπλέτες που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
 Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι παλιά κεριά, βαμβάκι και μια κατσαρόλα.
  • Λιώνετε σε μπεν μαρί τα παλιά κεριά που σας έχουν περισσέψει μέχρι να υγροποιηθούν.
  • Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα στο λιωμένο κερί το βαμβάκι (σε μικρές μπαλίτσες) και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού το βυθίζεται.
  • Αφήνετε το βαμβάκι να απορροφήσει κερί και να διογκωθεί.
  • Βγάλτε τις διογκωμένες μπαλίτσες από το κερί και αφήστε τες να κρυώσουν πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
  • Όταν στερεοποιηθεί το κερί τότε είστε έτοιμοι!
  • Φυλάξτε τις κερωμένες μπαλίτσες σας σε ένα κουτί δίπλα στο τζάκι.
Το προσάναμμα αυτό δεν ανάβει απευθείας με ένα σπίρτο. Επομένως, μην παραλείψετε τα εύφλεκτα υλικά που τοποθετούμε συνήθως για να ανάψουμε τη φλόγα, όπως για παράδειγμα το χαρτί.
Και όταν αδειάσετε την στάχτη εννοείται πως δεν την πετάτε. Διαβάστε εδώ για να δείτε πώς θα την αξιοποιήσετε!
{η συνταγή είναι από το free-camping-recipes.com via Living Green}

 Mετατρέψτε τις εφημερίδες σε καύσιμη ύλη!

Αν προβληματίζεστε για τη θέρμανση του σπιτιού σας και είστε από τους τυχερούς που έχουν τζάκι, σάς έχουμε το απόλυτο gadget: το log maker!
Τι είναι όμως το log maker? Πρόκειται για μια χειροκίνητη μηχανή συμπίεσης χαρτοπολτού από εφημερίδες για την παραγωγή χάρτινων πέλετ στο μέγεθος ενός ξύλινου κούτσουρου. Η διαδικασία είναι απλή.
  1. Μαζεύετε όσες περισσότερες εφημερίδες μπορείτε.
  2. Τις μουσκεύετε σε νερό για 2 μέρες.
  3. Στύβετε τον χαρτοπολτό και τον τοποθετείτε μέσα στη θήκη του συμπιεστή.
  4. Πιέζετε τις λαβές προς τα κάτω για να φύγουν εντελώς τα νερά.
  5. Ξεκαλουπώνετε τη νωπή καύσιμη πλάκα και την βάζετε στον ήλιο για να στεγνώσει.
Τα «χάρτινα καυσόξυλα» θα καίνε στο τζάκι για 1-2 ώρες και είναι ιδανικά τόσο για προσάναμμα όσο και για οικονομία στα ξύλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου