Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

.Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Documento για την Novartis: Χορηγία Αβραμόπουλου με 200 εκατ. ευρώ



Το Novartis-gate στην Ελλάδα δεν είναι μια πρακτική διεφθαρμένων γιατρών, αλλά ένα παιχνίδι που στήθηκε σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος με επιλογές πολιτικών προσώπων που κατείχαν θέσεις από τις οποίες έπρεπε να προστατεύουν το δημόσιο χρήμα.Ρεπορτάζ: Κώστας Βαξεβάνης, Αντιγόνη Μιχοπούλου, Νάντια Βασιλειάδου
Η ελβετική πολυεθνική, η οποία αποδεικνύεται η Siemens του φαρμάκου στην Ελλάδα, από το 2006 κατάφερε να εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με απευθείας ανάθεση προκειμένου (θεωρητικά πάντα) να προστατεύσει τον ελληνικό πληθυσμό από τον ιό του AIDS, την ηπατίτιδα Β και την ηπατίτιδα C, διενεργώντας μοριακό έλεγχο του αίματος σε τιμές πενταπλάσιες των φυσιολογικών.Προκειμένου μάλιστα να μπορέσει η Novartis να εξασφαλίσει υπερτιμολογημένες πληρωμές χωρίς διαγωνισμό και στη συνέχεια να μοιραστεί την «πίτα του αίματος» με μία ακόμη πολυεθνική, τη Roche,δημιουργήθηκε στη χώρα ένα κλίμα τεχνητού κινδύνου μέσα από μεθοδευμένες διαρροές στα ΜΜΕ. Ενα παιδί το οποίο είχε γίνει φορέας του AIDS έπειτα από μετάγγιση αίματος χρησιμοποιήθηκε –ετεροχρονισμένα μάλιστα– ως απόδειξη του μεγάλου κινδύνου.Με περίσσιο κυνισμό και χωρίς ντροπή, κρατικοί υπάλληλοι (σήμερα κάποιοι από αυτούς είναι υπόδικοι), στελέχη του υπουργείου και συντάκτες υγείας εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό του άτυχου παιδιού για να προωθήσουν τα συμφέροντα εταιρειών. Ο υπουργός Υγείας την εποχή εκείνη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έδωσε τη διαβεβαίωση πως πολύ γρήγορα θα φρόντιζε οι Ελληνες να είναι ασφαλείς. Μόνο που το δημόσιο χρήμα δεν ήταν. Ακόμη και όταν απέτυχε η ανάθεση του έργου στη Novartis, η εταιρεία κατάφερε να εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια με συνεχείς επείγουσες αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό. Σήμερα ο μοριακός έλεγχος για κάθε αιμοδότη στοιχίζει γύρω στα 7 ευρώ, όταν η ανάθεση του Αβραμόπουλου τo 2006 στοίχιζε 50 ευρώ.
Στις 28 Μαρτίου 2006, το «Βήμα» κυκλοφορεί με τίτλο «Μετάγγιση θανάτου σε 16άχρονο κορίτσι». Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ένα έγκλημα –όπως το χαρακτηρίζει– πως δύο ασθενείς, ένας 76άχρονος καρδιοπαθής και ένα 16άχρονο κορίτσι, έγιναν φορείς του AIDS έπειτα από μετάγγιση μολυσμένου αίματος, το οποίο δεν είχε ελεγχθεί αποτελεσματικά γιατί η μέθοδος ελέγχου που χρησιμοποιούνταν σε νοσοκομεία της χώρας (ELISA) ήταν ελλιπής συγκριτικά με τη μέθοδο του μοριακού ελέγχου του αίματος.Την ίδια ημέρα κιόλας, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δώσει εντολή εφαρμογής του μοριακού ελέγχου, αφού η Ελλάδα προμηθευτεί εξοπλισμό και αντιδραστήρια «κόστους 20-30 εκατομμυρίων». Το ίδιο εσπευσμένα κάνουν δηλώσεις για ανάγκη άμεσης καθιέρωσης του μοριακού ελέγχου ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Αγγελος Χατζάκης και η υπεύθυνη του Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης Ντίνα Πολίτη. Οι δυο τους αποτελούν τους πρωταγωνιστές όσων ακολούθησαν.Τέσσερις μέρες πριν, στις 24 Μαρτίου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει στείλει εγκύκλιο στα νοσοκομεία, στα οποία δίνει εντολή να εφαρμόσουν τη μέθοδο ΝΑΤ (ανίχνευση νουκλεϊνικών οξέων), δηλαδή τον μοριακό έλεγχο. Στις 5 Απριλίου στέλνει και δεύτερη εγκύκλιο με το ίδιο θέμα, ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί κλίμα κινδύνου, με τα κανάλια να μεταδίδουν ρεπορτάζ για «τη μετάγγιση θανάτου σε 16άχρονη».
Η πραγματικότητα είναι πως η μετάγγιση του μολυσμένου αίματος στο 16άχρονο κορίτσι είχε γίνει τον Αύγουστο του 2005, δηλαδή έξι μήνες πριν, αλλά κάποιοι επέλεξαν να κάνουν διαρροή ακριβώς την εποχή που ο υπουργός έχει εκφράσει την υπηρεσιακή του «ευαισθησία» διά των εγκυκλίων.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου