Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Απαγορεύουν το γύρο στην Ευρώπη; Τι αντίκτυπο θα έχει;


ΓΥΡΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟ ΓΥΡΟΠΩΛΕΙΟ



Ένα πραγματικά απίστευτο νέο έφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς φημολογείται ότι στα «σκαριά» είναι η απαγόρευση του πολύ αγαπητού στην Ελλάδα, γύρου!
Και ο λόγος; Το φωσφορικό άλας που ενδέχεται να τοποθετηθεί στο κατεψυγμένο κρέας το οποίο χρησιμοποιείται στην παρασκευή ντορέρ, κεμπάπ και κατ' επέκταση γύρου.
Ποιος είναι ο αντίκτυπος της ενδεχόμενης απαγόρευσης; - Τι θα γίνει στο Ηράκλειο
Βέβαια, πέρα από τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων στην πιθανή κατάργηση ενός αγαπημένου, αν μη τι άλλο, γεύματος, στο προσκήνιο τίθενται και οικονομικά ζητήματα, καθώς - σε πιθανή απαγόρευση του γύρου - θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες επιχειρήσεις θα βάλουν «λουκέτο».
Για το συγκεκριμένο ζήτημα ενημερώθηκε η Πρόεδρος Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, κ. Μαρία Αντωνακάκη, η οποία και ανέφερε στο neakriti.gr ότι σαφέστατα και θα επηρεαστεί ο τομέας της εστίασης στο Ηράκλειο και όχι μόνο, σε ενδεχόμενο απαγόρευσης του γύρου.
«Ο γύρος, αποτελεί ένα προϊόν που ο τουρίστας το γνωρίζει, ενώ και οι ίδιοι πολλές φορές το προτιμούμε έναντι άλλων, λόγω της χαμηλής τιμής του», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Αντωνακάκη, τονίζοντας ότι είναι κατά της απαγόρευσης του γύρου, αλλά με κάποιες εξαιρέσεις.
Μιλώντας στο neakriti.gr, η κ. Αντωνακάκη τόνισε ότι το θέμα της απαγόρευσης αποτελεί ζήτημα υγειονομικού ελέγχου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μπορούν να υπα΄ρξουν έλεγχοι και να εξαιρεθούν μεμονωμένα καταστήματα που δεν υπόκεινται στις διατάξεις που αναμένεται να ψηφιστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Να σημειωθεί ότι είναι χαρακτηριστικό ότι 500 τόνοι κρέατος για κεμπάπ καταναλώνονται καθημερινά στην Ευρώπη, με το 80% αυτού να παράγεται στη Γερμανία, πράγμα που μεταφράζεται σε 110.000 θέσεις εργασίας.
Πως ξεκίνησε η συζήτηση;
Το συγκεκριμένο ζήτημα αναδείχτηκε στην Επιτροπή Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να επιτρέπεται η χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένο κρέας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ντονέρ και κεμπάπ.
Μέχρι τώρα, η προσθήκη της συγκεκριμένης ουσίας επιτρέπεται στα φρέσκα κρέατα, δεν υπάρχει όμως κανονισμός για τη χρήση του στα κατεψυγμένα.
Η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τον αντίκτυπο που έχουν στην ανθρώπινη υγεία τα φωσφορικά άλατα όταν χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα τρόφιμα, γι' αυτό και δήλωσε αντίθετη στο να επιτραπεί η χρήση των συγκεκριμένων ουσιών στο κρέας (πρόβειο, αρνίσιο, βοδινό, μοσχαρίσιο ή πουλερικό) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κεμπάπ, ντονέρ και γύρου.
Γιατί είναι επικίνδυνη η συγκεκριμένη παρέμβαση στο κρέας;
Η ευρωπαϊκή ομάδα των Πρασίνων, επικαλείται μια επιστημονική έρευνα του 2012, η οποία έδειξε ότι τα φωσφορικά πρόσθετα στα τρόφιμα μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακούς κινδύνους.
Η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) από τη δική της πλευρά σημειώνει πως δεν μπορεί να αποδοθεί ο κίνδυνος για τις συγκεκριμένες παθήσεις στο φώσφορο γενικά ή στα πρόσθετα φωσφορικού ασβεστίου.
Ωστόσο, άλλη επιστημονική μελέτη του 2013 ανέφερε τη σύνδεση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα φωσφόρου με την αύξηση θνησιμότητας στις ΗΠΑ.  
Να σημειωθεί, τέλος, ότι σε πρώτη φάση η απόφαση «πέρασε» με 32 ψήφους, όμως η τύχη της θα κριθεί οριστικά στην Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα γίνει 11 με 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, ενώ η EFSA πρόκειται να αναθεωρήσει την ασφάλεια των φωσφορικών προσθέτων στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο του 2018.
(Με πληροφορίες από thetoc.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου