Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

SOS....Διατροφικές οδηγίες για τις μέρες των γιορτών

Είμαι σίγουρη ότι δίαιτα και γιορτές είναι έννοιες ασύμβατες και μάλλον συγκρούονται αυτές τις μέρες. Μιλάω για την περίοδο των Χριστουγέννων, που διατροφικά είναι ίσως η πιο δύσκολη εποχή του χρόνου. Βλέπεις, δεν είναι μόνο οι μέρες εκείνες αλλά και όλες οι ονομαστικές γιορτές και όλο το εορταστικό κλίμα που… μας αποσυντονίζει.Για φέτος, λοιπόν, έχω να δώσω μια συμβουλή-ευχή σε όλους: Σταματήστε!Σταμάτα να ανησυχείς, σταμάτα να μετράς τις μπουκιές σου, σταμάτα να κόβεις τις θερμίδες, σταμάτα να δίνεις δικαιολογίες, σταμάτα να ξεχωρίζεις τα τρόφιμα σε «καλά» και «κακά», σταμάτα να δίνεις τόσο πολύ αρνητική προσοχή στο φαγητό. Αυτό που λέω είναι να σταματήσουμε. Τότε υπάρχει χώρος να δούμε τι πραγματικά υπάρχει. Να νιώσουμε ευγνωμοσύνη που βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τραπέζι γεμάτο φαγητό, περιτριγυρισμένο με ανθρώπους που εκτιμάμε και μας εκτιμούν.Δεν ξέρω για εσάς, εγώ όμως μεγαλώνω… και όσο μεγαλώνω τόσο λιγότερο θέλω να σπαταλάω την ενέργειά μου σε πράγματα που δεν αξίζουν. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν αξίζει η ανησυχία για τη συνταγή με το βούτυρο ή για το λιπαρό dressing στη σαλάτα, δεν έχουν σημασία οι 200 παραπάνω θερμίδες που κατανάλωσες γιατί έφαγες διαφορετικά ή εκείνο το γλυκό που δεν κατάφερες να του αντισταθείς. Μεγαλώνω και έχω ανάγκη να δω τα ουσιαστικά. Ουσιαστικό είναι, να μάθουμε να απολαμβάνουμε! Να απολαμβάνουμε την παρέα, τις κουβέντες, τη ζεστασιά των εορτών και, φυσικά…. το φαγητό!Έτσι, λοιπόν, καθώς μπαίνουμε στην περίοδο των εορτών για να υποδεχτούμε το 2018, εύχομαι: Να απολαύσουμε τις γιορτές, με τη γνώση ότι το φαγητό δεν είναι «εχθρός». Να βιώσουμε ότι το να φροντίζουμε τον εαυτό μας είναι ένα ζωτικό κομμάτι της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας και οι γιορτές είναι μια εξαιρετική περίοδος για να το εξασκήσουμε. Εύχομαι επίσης, την παρακάτω λίστα να την δοκιμάσετε στις γιορτές αλλά να είναι οδηγός σας και για όλο το χρόνο!

Κάνε συνειδητές επιλογές

Ας το παραδεχτούμε. Θα υπάρξουν φορές κατά τη διάρκεια των γιορτών, όπου θα έχεις μπροστά σου τεράστια τραπέζια γεμάτα φαγητό. Τώρα θυμήσου… έχεις την άδεια να φας όταν, ό,τι και όσο θέλεις! Ωστόσο, αυτή τη φορά, σταμάτησε ένα δευτερόλεπτο πριν πάρεις το πιρούνι και ρώτησε τον εαυτό σου: «Θέλω πραγματικά να το φάω αυτό; Το χρειάζομαι; Είναι κάτι που θα ικανοποιήσει τη γεύση μου ή το τρώω απλά επειδή είναι εκεί;»
Απάντησε. Και κάνε ό,τι σου πεις. Αν το φας, φρόντισε να το γευτείς και να το απολαύσεις, αν το αφήσεις είναι εντάξει.

Βάλε τα όρια σου

Μερικές φορές οι φίλοι μας και κυρίως οι συγγενείς μας πιέζουν να φάμε… με καλή πρόθεση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν φορές που δεν θέλουμε… αλλά τρώμε για να μην γίνουμε αγενείς. Το αποτέλεσμα; Αναγκαζόμαστε να καταναλώσουμε φαγητό που διαφορετικά δεν θα τρώγαμε. Δεν «ακούς» την ανάγκη σου, για να ικανοποιήσεις τους άλλους. Πόσες φορές και σε πόσα διαφορετικά πλαίσια άραγε συμβαίνει αυτό; Σκέψου το… Σταμάτησε. Δοκίμασε να πιάσεις τρυφερά το χέρι που σου προσφέρει το φαγητό, και με ήρεμο τόνο να πεις: «όχι τώρα, ίσως αργότερα». Τι θα γίνει; Ίσως τίποτα και ίσως πολλά. Το θέμα όμως είναι ότι εσύ σεβάστηκες την δική σου ανάγκη και κατάφερες να βάλεις όρια. Μαγικό!

Θυμήσου ότι το να παραφάς δεν σημαίνει κάτι τρομερό

Ας το συμφωνήσουμε: το φαγητό είναι αθώο. Σημαίνει, δεν είναι καλό αν το φάτε – δεν είναι κακό αν το φάτε. Τρώτε μόνο. Αλλά ας υποθέσουμε ότι τα πράγματα δεν κυλούν όπως τα έχετε σχεδιάσει αλλά αντίθετα. Ας πούμε υπάρχουν πολλά σνακ χωρίς νόημα ή τρώτε γλυκά ή πίνετε παραπάνω ή το έχετε παρακάνει για διάφορους λόγους (που σίγουρα υπάρχουν) όπως για να μην πετάξετε φαγητό ή γιατί μόνο στις γιορτές τρώμε μελομακάρονα ή γιατί έτσι… συμβαίνει.
Σταμάτα να κρίνεις και να κοπανάς τον εαυτό σου. Σταμάτα να σου μιλάς άσχημα. Είναι μια κατάσταση, δεν είσαι εσύ. Λάθη συμβαίνουν. Αν όμως μείνεις εστιασμένος στο λάθος, αυτό σε αποδυναμώνει. Το σημαντικό είναι να προχωρήσεις. Για να προχωρήσεις, χρειάζεται να είσαι δυνατός και η κριτική δεν σε ενδυναμώνει. Ας το συμφωνήσουμε λοιπόν ότι, ίσως, να πάρεις κάποια κιλά στις γιορτές, αλλά οι τύψεις και οι ενοχές σίγουρα δεν θα σε ελαφρύνουν.

Εν τέλει … έχεις το δικαίωμα να απολαύσεις τις γιορτές! Οπότε, σταμάτα τη δίαιτα

Νιώσε ευγνώμων για όλα όσα έχεις στη ζωή σου. Εστιάσου στις νίκες σου, σε αυτά που έχεις πετύχει και σε έχουν κάνει να νιώθεις περήφανος. Εστιάσου στα αγαπημένα πρόσωπα που έχεις γύρω σου. Αυτή η οπτική των πραγμάτων βοηθάει να ανεβαίνει το ηθικό μας, η θέληση μας για δράση και η ικανότητα μας να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Ας αναλάβουμε την ευθύνη μας λοιπόν ! Αυτό είναι το ζητούμενο.
Photo: Author/Depositphotos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου