Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Κάθεστε σε υπολογιστή; Προσοχή στους βασικούς κανόνες υγείας για μάτια και σώμα


Ο μέσος χρόνος που περνάμε μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και δεν αναμένεται να μειωθεί το προσεχές μέλλον. Εκτός από τα έμμεσα προβλήματα από την παρατεταμένη καθιστική ζωή (παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιοπάθειες κ.α.) υπάρχουν και δύο ακόμα που πολλοί δεν λογαριάζουν.
Αυτά είναι τα προβλήματα στα μάτια και η καταπόνηση του σώματος από την λάθος στάση που διατηρείτε.Αν, καθήμενοι σε έναν υπολογιστή, έχετε νιώσει κι εσείς να κουράζονται τα μάτια σας, να πονούν, να γίνονται «βαριά» και η όραση σας περιοδικά να θολώνει και να μην μπορείτε να εστιάσετε καλά, τότε πρέπει να γνωρίζετε τι να κάνετε για την κόπωση των ματιών.Επίσης, αν αισθάνεστε συχνά ότι πονάει η μέση σας, ότι τα πόδια σας μουδιάζουν, τα χέρια σας «πιάνονται» και έχετε πόνο στον αυχένα, τότε είναι πιθανό η στάση του σώματός σας στο γραφείο του υπολογιστή να είναι λανθασμένη.
Υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που θα σας σώσουν από προβλήματα στα μάτια και στο σώμα, λόγω της παρατεταμένης καθιστικής θέσης και έκθεσης στην οθόνη:
  1. Ρυθμίστε κατάλληλα το φως του δωματίου και τη φωτεινότητα της οθόνης του υπολογιστή σας, ώστε να ελαχιστοποιήσετε το θάμπωμα στην οθόνη
  2. Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή σας σε απόσταση ενός μήκους χεριού μπροστά σας. Το επάνω μέρος της οθόνης πρέπει να είναι στην ευθεία των ματιών σας. Η οθόνη πρέπει να είναι ακριβώς μπροστά σας και να μην χρειάζεται να στρέφετε το κεφάλι σας για να την δείτε
  3. Αν χρειαστεί να διαβάσετε κάτι από χαρτί, ενώ είστε ταυτόχρονα στον υπολογιστή σας, τοποθετήστε το χαρτί όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην οθόνη σας
  4. Κάντε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τακτικά διαλείμματα για να ηρεμούν λίγο τα μάτια σας
  5. Στάση σώματος: Ακολουθήστε τις ακόλουθες συμβουλές:
στάση σώματος
Σπρώξτε τους γοφούς σας όσο πιο πίσω μπορούν να πάνε στην καρέκλα
Ρυθμίστε το ύψος του καθίσματος έτσι ώστε τα πόδια σας να ακουμπούν στο πάτωμα και τα γόνατα σας να είναι παράλληλα ή ελαφρώς χαμηλότερα από τους γοφούς σας. Ρυθμίστε την πλάτη της καρέκλας σε 100 ° με 110 ° κεκλιμένη γωνία. Βεβαιωθείτε ότι τόσο το άνω όσο και το κάτω μέρος της πλάτης σας υποστηρίζονται. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε μαξιλάρια. Αν γίνεται, ρυθμίστε τα μπράτσα έτσι ώστε οι ώμοι σας είναι χαλαροί, αλλιώς αφαιρέστε εντελώς τα μπράτσα της καρέκλας.
στάση σώματος
Καθίστε κοντά στο πληκτρολόγιο, ώστε να είναι ακριβώς μπροστά από τον κορμό σας και κεντραρισμένο ως προς εσάς
στάση σώματος
Ρυθμίστε το ύψος του πληκτρολογίου, ώστε οι ώμοι σας να είναι χαλαροί, οι αγκώνες σας ελαφρώς ανοιχτοί και οι καρποί και τα χέρια σας ίσια
στάση σώματος
Ρυθμίστε το πληκτρολόγιο σε μικρή γωνία ως προς το τραπέζι, ώστε να μην χρειάζεται να λυγίζετε τους καρπούς σας
στάση σώματος
Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή σε κατάλληλη θέση ως προς τα μάτια σας
Το επάνω μέρος της οθόνης πρέπει να βρίσκεται περίπου 4-5 εκατοστά πάνω από τα μάτια σας. Η απόστασή σας από την οθόνη πρέπει να είναι 45-70 εκατοστά.
στάση σώματος
Τέλος, αν έχετε χαρτιά ή άλλα σημεία αναφοράς στο τραπέζι, τοποθετήστε τα κάτω από την οθόνη σας, ώστε το βλέμμα σας να τα συναντάει και τα δύο (οθόνη και σημείο αναφοράς) σε γωνία 50-70 μοιρών.
Πηγή: iatropedia.gr

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Πως ψήνω αρνί στη σούβλα...


 Τα παιδικά μας χρόνια πέρασαν και μαζί τους πέρασαν και κάποιες υποχρεώσεις σε εμάς που μεγαλώσαμε. Η υποχρέωση-έθιμο αλλά και ευχαρίστηση του ψησίματος του Πασχαλινού αρνιού την Κυριακή του Πάσχα είναι μια διαδικασία που δεν είχα σκεφτεί ότι θα την έκανα ο ίδιος…Θα σας την μεταφέρω εδώ με τη απειρία του αρχάριου και την πείρα των μεγαλύτερων.

Το πασχαλινό αρνί συνήθως σφάζεται μια ημέρα πριν, δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, από όπου τα εντόσθια φυλάγονται για την μαγειρίτσα ή το κοκορέτσι και το αρνί για το σούβλισμα την Κυριακή. Το αρνί πλένεται και καθαρίζεται καλά με νερό και κρεμιέται τυλιγμένο με ένα μεγάλο πανί, συνήθως ένα καθαρό σεντόνι για να μην έχει επαφή με μύγες και έντομα, για να στεγνώσει και να κρυώσει. Την επόμενη μέρα τη Κυριακή νωρίς το πρωί ξεκινάει η διαδικασία σουβλίσματος του. Το ιδανικό βάρος του αρνιού για ψήσιμο στη σούβλα είναι 12-13 κιλά. Αυτό γιατί το αρνί έχει πολύ λίπος και χάνει αρκετά από το αρχικό βάρος του, οπότε αν είναι μικρό δεν μένει πολύ, ενώ αν είναι μεγαλύτερο δεν ψήνεται τόσο καλά.
Εργαλεία για το σούβλισμα
Σύρμα για το στερέωμα-δέσιμο του αρνιού στη σούβλα (ούτε πολύ ψιλό, ούτε πολύ χοντρό)
Πένσα ή κόφτης για να δέσουμε το σύρμα
Σπάγκος για το ράψιμο του αρνιού
Χοντρή βελόνα (σακοράφα) για το ράψιμο του
Υλικά για το αρνί μας
1 φλιτζάνι μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι χυμός λεμονιού
1 φλιτζάνι αλατοπίπερο με χοντρό αλάτι
1 κεφάλι σκόρδο για τη γέμιση
1/2 κιλό κεφαλοτύρι σε κομμάτια για τη γέμιση
Προετοιμασία
Η πρώτη δουλειά που γίνετε είναι το πέρασμα της σούβλας στο αρνί. Περνάμε στην σούβλα μας το σώμα του αρνιού, από τα πόδια προς το κεφάλι του στο εσωτερικό μέρος του.
Το δύσκολο μέρος είναι στο πέρασμα του κεφαλιού, γιατί χρειαζόμαστε αρκετή δύναμη για να μπάσουμε την σούβλα στο κεφάλι του αρνιού.
Μετά ξεκινάμε το δέσιμο του αρνιού στη σούβλα. Χρειάζεται γερό δέσιμο και πολύ προσοχή για να μην έχουμε προβλήματα κατά την διάρκεια του ψησίματος. Το δένουμε σε αρκετές μεριές στα πόδια, το σώμα και το λαιμό του με σύρμα.
Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι πρώτα δένουμε το μικρό κοκαλάκι των ποδιών του αρνιού με σύρμα στη σούβλα, μετά στο λαιμό του για να στηριχτεί και τέλος κάνουμε τα εσωτερικά δεσίματα στη ραχοκοκαλιά του αρνιού. Κάτι που πρέπει να προσέξουμε επίσης είναι ότι το σύρμα μας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ψιλό (γιατί θα λυγίζει όταν τρυπάμε το αρνί), αλλά ούτε και πολύ χοντρό γιατί θα είναι δύσκολο στο λύγισμα. Τέλος η εύκολη και σωστή διαδικασία τρυπήματος και δεσίματος με το σύρμα, είναι από τα εξωτερικό προς το εσωτερικό μέρος του αρνιού, για να μπορούμε να το δέσουμε χωρίς δυσκολία από την πίσω μεριά του.
Μόλις τελειώσουμε με το στήριγμα του αρνιού στη σούβλα, αλείφουμε το αρνί μας εσωτερικά και εξωτερικά με χυμό λεμονιού και μετά με λάδι ή μαργαρίνη. Αλατοπιπερόνουμε μέσα έξω και προσθέτουμε το σκόρδο και το κεφαλοτύρι στην κοιλιά του. Το κλείσιμο δηλαδή το ράψιμο της κοιλιάς του αρνιού γίνετε στο τέλος με σπάγκο και χοντρή βελόνα (σακοράφα). Το αρνί μας είναι πλέον έτοιμο για ψήσιμο.
Διαδικασία ψησίματος
Την φωτιά για το ψήσιμο τους αρνιού μας την ανάβουμε πρωί πρωί, υπολογίζοντας μία ώρα περίπου, πριν τοποθετήσουμε το αρνί μας για να έχουν γίνει τα κάρβουνα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα λάκο διαστάσεων 1.50 x 0.80 μέτρων, βάθους 10 εκατοστών περίπου, για να ψήσουμε εκεί το αρνί μας αν δεν έχουμε έτοιμη μεγάλη ψησταριά.
Η φωτιά μας θέλει μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα στην αρχή. Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι η πολύ φωτιά στην αρχή του ψησίματος η οποία θα δώσει αμέσως χρώμα μέσα σε 10 λεπτά. Αν γίνει αυτό θα πρέπει να αραιώσουμε κατευθείαν την φωτιά μας για να ψηθεί το αρνί μας σωστά. Ένα τέτοιο λάθος έκανα και εγώ και το διόρθωσα βγάζοντας το αρνί από την φωτιά τυλίγοντας το με λαδόκολλα και αραιώνοντας τα κάρβουνα.
Το καλό ψήσιμο ενός μεγάλου αρνιού βάρους 12-14 κιλών γίνεται σε χαμηλή φωτιά και χρειάζεται 4 1/2-5 ώρες. Αν είναι μικρότερο, βάρους 8-10 κιλών χρειάζεται 4 ώρες περίπου.
Αν θέλουμε το αρνί μας να είναι έτοιμο μέχρι το μεσημέρι θα πρέπει να το τοποθετήσουμε στη φωτιά το αργότερο μέχρι της 8.30 το πρωί. Στη διάρκεια του ψησίματος συμπληρώνουμε με κάρβουνα αν χρειαστεί και αναλόγως χαμηλώνουμε την απόσταση του αρνιού με την φωτιά προς το τέλος. Προσοχή θέλει και η κατανομή της φωτιάς, ιδιαίτερα στα πόδια και στο λαιμό που πρέπει να είναι περισσότερη, γιατί αυτά τα σημεία ψήνονται πιο δύσκολα.
Το γύρισμα στην αρχή του ψησίματος πρέπει να είναι αργό και προς το τέλος γρηγορότερο για να μην μας αρπάξει.
Η αρχική απόσταση του αρνιού από την φωτιά μας δεν πρέπει να είναι πάνω από 30 εκατοστά. Μία ακόμα συμβουλή από τν φίλο Αντώνη είναι ότι εάν δεν έχετε τυλιγμένο το αρνί σας σε λαδόκολλα, να τοποθετήσετε ένα αλουμινόχαρτο πάνω στα κάρβουνά σας, κάτω από την κοιλιά του αρνιού, για να ψηθεί το αρνί σας ομοιόμορφα και να μην σας αρπάξει σε εκείνο το σημείο που ψήνεται γρηγορότερα.Για το ψήσιμο του αρνιού χρειαζόμαστε 10 κιλά κάρβουνα περίπου.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο τους αρχάριους και να άνοιξα την όρεξη στους υπόλοιπους.
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.
https://twitter.com/search?q=%CE%A0%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1&src=tren

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Πώς να παρασκευάσετε φυτικές βαφές για τα πασχαλινά σας αυγά και μια υπέροχη τεχνική για διακόσμηση!



Ήρθε η εποχή που όλοι οι καλλιτέχνες της οικογένειας περιμένουν για να εκφραστούν με τα ήθη και τα έθιμα! Από τη γιαγιά, μέχρι τα παιδιά, όποιος έχει αγάπη για τη ζωγραφική, φέρνει τι ιδέες του στην πασχαλινή γιορτή και ο πιο ιδιαίτερος καμβάς που απαιτεί πολύ προσοχή και μεράκι, δεν είναι άλλος από τα πασχαλινά αυγά.
Σε όποιο χρώμα και αν επιλέξετε να τα βάψετε, υπάρχουν τεχνικές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να εκφράσετε όλη την αίσθηση της Άνοιξης και της Ανάστασης πάνω στη επιφάνεια ενός αυγού. Με φυτικές βαφές όπως αυτές που βγαίνουν από την πάπρικα, τον καφέ, τα παντζάρια, τα κρεμμύδια, το σπανάκι, το κουρκούμι, το μωβ λάχανο, και με τη βοήθεια της αλευρόκολλας, εύκολα μπορείτε να φτιάξετε φυτική πάστα σε ό,τι χρώμα θέλετε και να ζωγραφίσετε πάνω στ’ αυγά σας όλα όσα φαντάζεστε! Επίσης με διάφορα φύλλα και κλαράκια από βότανα, μπορείτε ν’ αποτυπώσετε τη φύση πάνω στα αυγά σας.

Παρασκευή αλευρόκολλας

Η αλευρόκολλα είναι μια κόλλα πολλαπλών χρήσεων η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτική βάση για τα χρώματα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στη βαφή των αυγών.

Υλικά

Λίγο αλεύρι γενικής χρήσης
Νερό
Ζάχαρη ή γλυκόζη
Σε ένα μπρίκι που θα βάλουμε στη φωτιά βάζουμε ένα με δύο δάχτυλα νερό και ρίχνουμε μέσα μια γεμάτη κουταλιά της σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ώστε το αλεύρι να πάρει όλο το νερό. Προσθέτουμε νερό μέχρι να γίνει μία πάστα. Ανακατεύουμε καλά προσέχοντας να μην αφήσουμε σβολάκια μέσα στο μείγμα μας. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε νερό, όσο μία κούπα διπλού καφέ. Το μείγμα θα γίνει νερουλό αλλά δεν πειράζει…
Το βάζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά στο γκαζάκι και προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη ή μία κουταλιά της σούπας γλυκόζη. Ανακατεύουμε σιγά σιγά και συνεχώς, όσο η θερμοκρασία του μείγματος θα αυξάνεται. Θα παρατηρήσουμε πως μετά από λίγο το μείγμα θα αρχίσει να παίρνει μια κρεμώδη υφή. Ανάλογα πόσο θέλουμε να «σφίξει» το αφήνουμε ή το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αυτή είναι η τυπική συνταγή για αλευρόκολλα. Για να την κάνουμε χρώματα με τα οποία θα ζωγραφίσουμε πάνω στα αυγά μας, θα χρησιμοποιήσουμε χρωματιστό νερό αντί για διάφανο.

Παραγωγή χρωματιστού νερού με φυτικά υλικά

Θα χρειαστούμε παντζάρια για κόκκινο νερό. Φλούδες από πορτοκαλί κρεμμύδια για πορτοκαλί νερό. Καφέ για καφετί νερό. Κουρκουμά για κιτρινωπό – κροκί νερό. Μωβ λάχανο για γαλάζιο και μωβ νερό. Σκούρα πάπρικα για το αντίστοιχο χρώμα νερού. Σπανάκι για πράσινο νερό.
Αναλόγως το χρώμα που θέλουμε να φτιάξουμε τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό και βάζουμε μέσα είτε τα παντζάρια, είτε τις φλούδες των κρεμμυδιών, ή τα φύλλα του μωβ λάχανου κτλ. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι το νερό μας να χρωματιστεί καλά. Σουρώνουμε. Ρίχνουμε μέσα λίγο ξύδι (μία ή δύο κουταλιές της σούπας)
Με αυτό το νερό λοιπόν, ανακατεύουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε την αλευρόκολλα. Έτσι παίρνουμε κόλλα σε διάφορα χρώματα. Με αυτά τα χρώματα έπειτα μπορούμε να ζωγραφίσουμε ό,τι λεπτομέρειες θέλουμε πάνω στα αυγά μας, αποφεύγοντας τις τοξικές βαφές του εμπορίου.

Σπιτικός αερογράφος

Για να αποτυπώσετε φύλλα από διάφορα φυτά πάνω στα αυγά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χρώματα πριν τα προσμίξετε με την αλευρόκολλα και ένα… καλαμάκι!
Έτσι, αν θέλετε ν’ αποτυπώσετε ένα φυλλαράκι μαϊντανού πάνω σε ένα αυγό, πρώτα βράζετε το αυγό. Το στεγνώνετε κι έπειτα μουσκεύετε ελαφρώς το φύλλο του μαϊντανού και το εφάπτετε στην επιφάνεια του αυγού. Στερεώνετε κάπου όρθιο το αυγό σας, σε μια αυγοθήκη ίσως, και με τον… αερογράφο -το καλαμάκι δλδ- ρουφάτε λίγη ποσότητα από το χρώμα της προτίμησής σας και φυσάτε πάνω στο αυγό από τη μεριά που έχετε το φύλλο. Ρίχνετε όσο χρώμα εσείς θέλετε. Αφήνετε να στεγνώσει κι έπειτα βγάζετε το φυλλαράκι του μαϊντανού.
Αυτή η πρακτική, πιθανόν να χρειαστεί λίγη εξάσκηση πρώτα ώστε να εξοικειωθείτε με τον αερογράφο σας. Έπειτα μπορείτε να μεγαλουργήσετε. Ιδανικά, περνούμε με λίγο ελαιόλαδο τα αυγά μας αφού στεγνώσουν καλά, ώστε να προσθέσουμε λάμψη γιορτινή στα δημιουργήματά μας.
Να μην ξεχάσετε τα γάντια σας και να φορέσετε ρούχα που δε σας νοιάζει αν βαφτούν γιατί οι φυτικές βαφές μπορούν να είναι το ίδιο ανεξίτηλες όσο και οι τεχνητές. Μερικές φορές πολύ περισσότερο. Προστατέψτε εξίσου επιφάνειες όπως το τραπέζι σας ή την κουζίνα σας με εφημερίδες ή πανιά.
http://enallaktikidrasi.com/2018/04/fytikes-vafes-pasxalina-auga-yperoxi-texniki-diakosmisi/