Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ.....

υγεια, βομβα, νεοι, οικονομια
26 Απριλίου 2012, 08:30 » parakato » υγεια, βομβα, νεοι, οικονομια
« ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ »
Βλάβες στον εγκέφαλο, καρκινογενέσεις, τύφλωση και προβλήματα στο συκώτι μπορεί να προκαλέσει ο υδράργυρος που περιέχουν οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
Όλα αυτά μπορεί να συμβούν εν αγνοία των καταναλωτών, αν η λάμπα σπάσει, αφού η ποσότητα των 5mg υδραργύρου που περιέχει θεωρείται άκρως επικίνδυνη για τον.... ανθρώπινο οργανισμό. Αν και τα οφέλη από τη χρήση αυτών των λαμπτήρων, οι οποίοι κατέχουν ήδη το 33% της ευρωπαϊκής αγοράς, είναι αδιαμφισβήτητα, οι καταναλωτές δεν είναι ενημερωμένοι από τις εταιρείες κατασκευής και διακίνησης για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και κατά τη διάρκεια της χρήσης της και σε αυτό της καταστροφής τους.
Ενδεικτικό του πόσο καταστροφικές δύναται να καταστούν οι τελευταίας τεχνολογίας αυτές λάμπες, είναι ότι αρκούν 20 εξ αυτών για να μολυνθεί μία λίμνη 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Ο διευθυντής του Δημόκριτου, φυσικός Νίκος Κατσαρός, μιλώντας στη zougla.gr, επιρρίπτει ευθύνες στις εταιρείες, επειδή δεν ενημερώνουν τους καταναλωτές και λέει ότι, αν ο λαμπτήρας σπάσει, μπορεί αν προκληθεί σοβαρή φλεγμονή στα μάτια και στο δέρμα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι, όταν ο υδράργυρος εξατμίζεται, μπορεί να συσσωρευτεί στον οργανισμό ανθρώπων και ζώων ή τελικά να περάσει στην τροφική αλυσίδα, επιφέροντας μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας.
Ωστόσο, οι ηλεκτρολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ο ηλεκτρολόγος Θανάσης Ολυμπίτης, μιλώντας στην εφημερίδα VETO, διευκρινίζει ότι οι πιθανότητες μία τέτοια λάμπα να σπάσει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της από μία απότομη αυξομείωση της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ελάχιστες και η προσοχή μας πρέπει να επικεντρωθεί στη διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσής τους. Ο διδάκτορας Φασματοσκοπίας και Φυσικοχημείας Σπύρος Κιτσινέλης τονίζει ότι ο κίνδυνος από την υπεριώδη ακτινοβολία κατά τη λειτουργία της λάμπας είναι ασήμαντος και βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ' όσο όταν κάνουμε σολάριουμ.
Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικατέστησαν τους ενεργοβόρους λαμπτήρες πυρακτώσεως, οι οποίοι δεν παράγονται πλέον. Όσοι βρίσκονται στα καταστήματα προέρχονται από στοκ των εργοστασίων κατασκευής.
Σε περίπτωση ατυχήματος καλούμε την Πυροσβεστική
Αν μία λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας σπάσει κατά την τοποθέτηση ή την αφαίρεσή της, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική σκούπα, για να συλλέξουμε τα απορρίμματα, γιατί αυτή θα μολυνθεί, όπως και κάθε άλλο εργαλείο ή συσκευή που θα χρησιμοποιήσουμε. Όλοι όσοι βρίσκονται στον χώρο, άνθρωποι και ζώα, πρέπει να μετακινηθούν άμεσα από το σημείο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια της λάμπας, πρέπει να σφραγιστεί ο χώρος και να κλείσουν τα συστήματα εξαερισμού. Τα ρούχα και τα παπούτσια πρέπει να αλλαχθούν και να καταστραφούν. Συλλέγουμε τα απορρίμματα φορώντας γάντια, τα τοποθετούμε σε μία σακούλα, την οποία βάζουμε εν συνεχεία σε άλλη σακούλα και καλούμε την Πυροσβεστική για να την παραλάβει.
Οπωσδήποτε ανακύκλωση
Η ανακύκλωση των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας είναι από τον νόμο υποχρεωτική και απαγορεύεται η εναπόθεσή τους σε κάδους απορριμμάτων. Η ανακύκλωση μπορεί να γίνει σε συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και σε σημεία που έχουν καθοριστεί από τους δήμους που είναι συμβεβλημένοι με την εταιρεία Ανακύκλωση Α.Ε . Σημειώνεται ότι τα σημεία ανακύκλωσης έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και είναι 1.300 σε όλη τη χώρα, ενώ προβλέπεται ότι μέχρι τέλος του έτους θα φθάσουν τα 2.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου