Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ο "πόλεμος της πατάτας": Τι απάντουν οι μεσάζοντες

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό που προκάλεσε το "Κίνημα της πατάτας", έρχεται η ώρα των αντιδράσεων. Προηγήθηκε ο "πόλεμος" ανακοινώσεων ανάμεσα στα κόμματα της Αριστεράς, και ακολουθεί η απάντηση των εμπόρων, που χαρακτηρίζουν "φούσκα" το θέμα της "πατάτας χωρίς μεσάζοντες". "Γίναμε σάκος του μποξ"μεσάζοντας λοιπόν που κατά κανόνα είναι ο έμπορος που διατηρεί νόμιμη επιχείρηση, δίνει θέσεις εργασίας και πληρώνει φόρους, αναδεικνύεται σε σάκο του μποξ για να ικανοποιηθεί πρόσκαιρα το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να επιτευχθεί ο στόχος που υπηρετεί το σύστημα, δηλαδή να ξεχαστούν τα σκάνδαλα και ο πολιτικός ξεπεσμός της ποιότητας της δημοκρατίας μας σήμερα και να μην ασχολείται ο λαός με αυτούς που είναι υπεύθυνοι πολιτικά και ποινικά για την κατάντια ολονών μας σήμερα στην Ελλάδα".
Αυτό σημειώνεται σε ανοικτή επιστολή του προέδρου του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, Ν. Καλόγρη, προς τα μέλη του, με αφορμή τα σχόλια που γίνονται για το ρόλο των μεσαζόντων στις τιμές των οπωροκηπευτικών.
"Αν η πρόσβαση των καταναλωτών στα είδη πρώτης ανάγκης ήταν τόσο εύκολη όσο παρουσιάζεται σήμερα με τον πόλεμο της πατάτας, θα είχε παγιωθεί εδώ και αιώνες και θα είχε καταργήσει την έννοια του εμπορίου. Όμως πόσοι μπορούν να πάνε στη Βραζιλία για να πάρουν τον καφέ τους, πόσοι Αθηναίοι στην Καλαμάτα για το καθημερινό τους λάδι, πόσοι Πατρινοί στο Νευροκόπι για την πατάτα τους, πόσοι Θεσσαλονικείς στην Αρτα για να πάρουν στο χωράφι τα πορτοκάλια ή τα μανταρίνια ή τα λεμόνια τους. Η... φούσκα του κινήματος της πατάτας θα αποκαλυφθεί σύντομα", σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ.
Και προσθέτει: "Ο έμπορος λαχανικών, αντίθετα από τους κάθε είδους σωτήρες, δίνει ευκαιρίες στον παραγωγό να διαθέσει με ασφάλεια για εκείνον και τον καταναλωτή τη σοδειά του, δίνει θέσεις εργασίας και πληρώνει φόρους στο κράτος".
Στο μεταξύ, παράγοντες της χονδρεμπορικής αγοράς σχολιάζουν ότι την ίδια ώρα που πουλάνε οι παραγωγοί του Νευροκοπίου τις πατάτες στις πλατείες των δήμων υπάρχουν άδεια καταστήματα και στις δύο κεντρικές αγορές της χώρας περιμένοντας τους παραγωγούς να πουλήσουν την παραγωγής τους στην τιμή της επιλογής τους.
"Όμηροι των μεσαζόντων"
Το "κίνημα της πατάτας" αποκάλυψε το φαύλο σύστημα διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, τα οποία λόγω της εμπλοκής μεσαζόντων, φτάνουν στους καταναλωτές με υπερβολική επιβάρυνση.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος, η διαφορά της τιμής στα αγροτικά προϊόντα μεταξύ παραγωγού και λιανικής πώλησης αγγίζει έως και το 164%!
Συγκεκριμένα, τα καρότα ξεκινούν από το χωράφι με 0,36 ευρώ το κιλό και φθάνουν στις λαϊκές αγορές κοντά στο 1 ευρώ.
Στην ακρίβεια ακολουθεί η ντομάτα, την οποία οι μεσάζοντες αγοράζουν από τους παραγωγούς 0,44 ευρώ/κιλό και ο καταναλωτής την πληρώνει 1,16 ευρώ το κιλό.
Οι παραγωγοί καταγγέλλουν επίσης ότι οι χονδρέμποροι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν αθέμιτα μέσα.
"Είμαστε όμηροι των μεσαζόντων", λένε οι αγρότες και κατηγορούν μεταποιητές και εμπόρους ότι αγοράζουν πρώτη ύλη σε εξευτελιστικές τιμές και στη συνέχεια εκτινάσσουν την τελική αξία του προϊόντος.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα "Τα Νέα", εδώ και χρόνια και οι ίδιοι οι παραγωγοί αποτελούν κρίκο στην αλυσίδα της αισχροκέρδειας.

"Υπάρχουν αγρότες που υπό τον φόβο μήπως δεν διαθέσουν την παραγωγή τους συμφωνούσαν να συντάσσουν εικονικά τιμολόγια με τους μεσάζοντες", λέει ο παραγωγός από τη Δράμα, Χρήστος Γκότζιας, ο οποίος πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση για την απευθείας διάθεση της πατάτας Νευροκοπίου. Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου