Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Κλείνουν εφημερίδες......

Σαρωτικές αλλαγές αναμένονται στον Τύπο, με κλείσιμο πολλών μικρών πολιτικών εφημερίδων και πιαθανότατα όλων των ημερήσιων οικονομικών, οι οποίες θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους, λόγω... κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών. Μετά από πολλές κυβερνητικές παλινωδίες -λόγω των πιέσεων που ασκούσαν εκδοτικά συμφέροντα και τα σωματεία εργαζομένων στον Τύπο - στη Βουλή κατετέθη τελικά ν/σ του υπουργείου Ανάπτυξης, με το οποίο καταργείται αυτή η υποχρέωση ΑΕ και ΕΠΕ. Η κατάργηση θα ισχύσει αφ'ότου θα λειτουργήσει πλήρως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), για το οποίο στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι θα ενεργοποιηθεί μέχρι τον Ιούλιο.
Οι ΑΕ και οι ΕΠΕ θα δημοσιοποιούν τους ισολογισμούς τους μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου θα τους δημοσιεύουν στο ειδικό τεύχος του ΦΕΚ και θα τους αναρτούν στην ιστοσελίδα τους. Εαν η εταιρία δεν έχει ιστοσελίδα ή δεν την έχει κοινοποιήσει στο Γ.Ε.ΜΗ, θα υποχρεούται να δημοσιεύει τον ισολογισμό σε μια ημερήσια οικονομική εφημερίδα.Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη ρύθμιση εξυπηρετεί εξίσου τους σκοπούς της μείωσης του διοικητικού κόστους και της επαρκούς και αποτελεσματικής πληροφόρησης των ενδιαφερομένων. Αναφέρεται επίσης ότι το ετήσιο κόστος δημοσίευσης ισολογισμών για τις ΑΕ και ΕΠΕ ήταν μέχρι τώρα περίπου 3.000 ευρώ κατά μέσο όρο και επιβάρυνε την ανταγωνιστικότητά τους.
Η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης θα στερήσει από τις εφημερίδες συνολικά ετήσια έσοδα περίπου 48 εκ. ευρώ - ποσό αποφασιστικής σημασίας για την επιβίωση τους. Σε "λουκέτο" θα οδηγηθούν πιθανότατα οι πολιτικές εφημερίδες "Εστία", "Αυγή", "Βραδυνή", "Νίκη" και "Λόγος". Σημαντικά έσοδα θα χάσει η "Καθημερινή", που είχειμεγάλο κομμάτι αυτής της πίτας.
Από τις οικονομικές, θεωρείται βέβαιαο ότι θα κλείσει άμεσα η "Εξπρές", ενώ μικρές είναι οι πιθανότητες επιβίωσης του "Κέρδους" (ιδιοκτησίας Λιακουνάκου) και του "Χρηματιστηρίου" (Motor Press). Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν επίσης η "Ναυτεμπορική" και η "Ημερησία" του ομίλου Πήγασος/Μπόμπολα.Μεγάλη απώλειεα εσόδων - της τάξεως των 9 εκ. ετησίως - θα υποστούν και τα ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο (δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων, τεχνικών), για τα οποία βασικός πόρος ήταν το αγγελιόσημο που καταβάλλεται επί των δημοσιεύσεων.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου