Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Εισιτήριο απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 65.000 νέους ανέργους

Με στόχο την αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας των νέων, που έχει εκτιναχθεί στο 58%, το υπουργείο Εργασίας ρίχνει στη μάχη δύο νέα προγράμματα κατάρτισης και... πρόσληψης ανέργων καθώς και ενίσχυσης της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Πρόκειται για προγράμματα που αφορούν συνολικά 65.000 νέους ανέργους όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση κατά τη χτεσινή του συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Το πρώτο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου, δίνει επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας σε 45.000 άνεργους νέους έως 29 ετών προβλέποντας κατάρτιση έως 100 ώρες σε οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες και τοποθέτηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ως «πρακτικά ασκούμενων» για απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας διάρκειας 5 μηνών. Οι ασκούμενοι θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ αν είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 460 ευρώ οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ για πλήρη απασχόληση με ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφάλιση κινδύνου. Επιχορήγηση 100 ευρώ θα δίνεται εφόσον η επιχείρηση διατηρήσει τη θέση για ένα χρονικό διάστημα μετά το 5μηνο.
Το δεύτερο πρόγραμμα παρέχει από 1/1/2013 και για διάστημα δύο ετών (έως το τέλος του 2015) επιχορηγήσεις και συμβουλευτική για τη δημιουργία επιχειρήσεων σε όλους σχεδόν τους τομείς:
* Σε 7.000 άνεργους νέους ηλικίας 18 - 35 ετών που θα ανοίξουν επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο - ακόμη και στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας - θα δίνεται επιχορήγηση 10.000 ευρώ + 4.000 ευρώ (για τη φάση της συμβουλευτικής).* Σε 950 άνεργες γυναίκες της ίδιας ηλικίας που έχουν απολυθεί την τελευταία τριετία ή έχουν χάσει επιχείρηση που είχαν. Η επιχορήγηση θα φθάνει ανάλογα με τα τυπικά προσόντα και την οικογενειακή κατάσταση τα 20.000 ευρώ, καλύπτοντας λειτουργικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές και την πρόσληψη ενός ακόμη (επιδοτούμενου) ανέργου για 12 μήνες.* Σε 3.000 άνεργους νέους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα δοθούν κατάρτιση και κίνητρα για τη δραστηριοποίηση ως επιχειρηματιών στην ύπαιθρο και στον αγροτοδιατροφικό τομέα.* Σε 7.000 νέους που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν σε καινοτόμους επιχειρηματικές δράσεις θα παρέχονται συμβουλευτική και αρχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ.Θετικά αντιμετώπισαν τις προτάσεις του υπουργείου οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε η ΓΣΕΕ

iliaoikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου