Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Πώς να αποφύγετε το -επικίνδυνο για την υγεία μας- αλάτι

Πώς να αποφύγετε το -επικίνδυνο για την υγεία μας- αλάτι
Κείμενο:  Αφροδίτη Γκόγκογλου

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΕΚΤΥΠΩΣΕ ΤΟ
Αυτά είναι τα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο αλάτι από μία μερίδα τσιπς
Αυτά είναι τα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο αλάτι από μία μερίδα τσιπς
Κατά πάσα πιθανότητα ήδη γνωρίζετε ότι μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, εκτός από την κατακράτηση υγρών που μας «φουσκώνει», μπορεί να προκαλέσει καρδιακά νοσήματα που μπορούν να οδηγήσουν έως και στον θάνατο. Ο κίνδυνος να καταναλώσουμε περισσότερο αλάτι, από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (2,3 γραμμάρια) βρίσκεται στις τροφές όπου το αλάτι είναι «κρυμμένο» και ούτε καν περνάει από το μυαλό μας ότι περιέχουν το συγκεκριμένο συστατικό. Ας δούμε ποιες είναι κάποιες από αυτές.

1) Έτοιμη σάλτσα ντομάτας
Μία μέση μερίδα σάλτσας ντομάτας δεν ξεπερνάει το μισό φλυτζάνι. Κάποιες από τις σάλτσες του εμπορίου, σε αυτή την ποσότητα μπορούν να περιέχουν περισσότερο από 6 γραμμάρια αλατιού. Αν, τελικά, θελήσετε να αγοράσετε έτοιμη σάλτσα, φροντίστε να κοιτάξετε προσεκτικά τα συστατικά που αναγράφονται στην συκευασία του προϊόντος.

2) Ψωμί
Εντάξει, δεν περιέχουν όλα τα ψωμιά του εμπορίου μεγάλες ποσότητες αλατιού. Ανάλογα με το είδος του, μία φέτα ψωμιού μπορεί να περιέχει από 0,1 έως πάνω από 0,2 γραμμάρια.


3) Λαχανικά σε κονσέρβα
Αν και όλοι θα θέλαμε να μπορούμε, όλες τις εποχές, να τρώμε τα λαχανικά μας φρέσκα, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Παρόλα αυτά, λαχανικά όπως ο αρακάς ή το καλαμπόκι σε κονσέρβα μπορεί να είναι μία υγιεινή επιλογή. Το μόνο στο οποίο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί είναι η περιεκτικότητά τους σε αλάτι. Ασφαλέστερη λύση αποτελούν τα κατεψυγμένα λαχανικά. Φροντίστε, επίσης, πριν την κατανάλωση να τα ξεπλύνετε με άφθονο, τρεχούμενο νερό.

4) Κέτσαπ, μουστάρδα κλπ. συνοδευτικά
Μία μερίδα κέτσαπ υπολογίζεται περίπου σε μία κουταλιά της σούπας. Σε αυτή την ποσότητα μπορεί να κρύβεται έως 0,167 γραμμάρια αλατιού. Αντίστοιχη ποσότητα κρύβεται και στις μουστάρδες, ενώ πρώτα σε περιεκτικότητα έρχονται τα καυτερά ντιπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου