Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Αποσύρονται από τον ΕΦΕΤ χιλιάδες φιάλες coca cola και sprite ως "μη ασφαλείς"

Δύο μήνες σχεδόν μετά την αποκάλυψη για μη ασφαλείς ποσότητες φιαλών Coca Cola και Sprite, με δελτίου τύπου που εξέδωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας αποσύρει χιλιάδες αναψυκτικά από την αγορά χαρακτηρίζοντας τα «μη ασφαλή».

Ειδικότερα, ο κ. Μίχας ξεκαθαρίζει πως το ποσοστό ανάκλησης/απόσυρσης των εμπλεκόμενων προϊόντων από όλα τα σημεία διάθεσης ανέρχεται περίπου σε 91,3% επί των συνολικών παραχθέντων λίτρων. Ο αριθμός των κατασχεθέντων προϊόντων, ανά κατηγορία προϊόντος, είναι:

- 397.080 συσκευασίες ανθρακούχου αναψυκτικού Coca Cola σε γυάλινη φιάλη των 250 ml (ημ. Λήξης 14.08.2013 & 15.08.2013, κωδικοί παραγωγής 13Β…VT & 14B…VT, αντίστοιχα) από τον αριθμό των 437.256 συνολικά παραχθέντων.

- 298.422 συσκευασίες ανθρακούχου αναψυκτικού Coca Cola σε πλαστική συσκευασία των 1,5 l (ημ. Λήξης 14.08.2012, 15.08.2012 & 16.08.2012, κωδικοί παραγωγής 13Β…VU, 14B…VU & 14B…VU, αντίστοιχα) από τον αριθμό των 326.238 συνολικά παραχθέντων.

- 47.850 συσκευασίες ανθρακούχου αναψυκτικού Sprite σε πλαστική συσκευασία των 1,5 l (ημ. Λήξης 15.08.2012, κωδικός παραγωγής 14B…VU, αντίστοιχα) από τον αριθμό των 52.644 συνολικά παραχθέντων.

- Τα ανακληθέντα/αποσυρθέντα προϊόντα, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, χαρακτηρίζονται ως μη ασφαλή.

- Η αξιολόγηση της επικινδυνότητας στα εν λόγω ανθρακούχα αναψυκτικά και πρώτης ύλης (ζάχαρη) ως προς την παρουσία των ουσιών 2,4/2,6 διχλωροφαινόλης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί ύστερα από σχετική απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβούλιου του Γενικού Χημείου του Κράτους.

- Η διαδικασία καταστροφής των ανακληθέντων/αποσυρθέντων ποσοτήτων ανθρακούχων αναψυκτικών έχει ήδη ξεκινήσει, σήμερα 19.04.2012, με εποπτεία των ελεγκτικών κλιμακίων των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ.



- Όσον αφορά στην τελική διαχείριση της κατασχεθείσας επιμολυσμένης ποσότητας ζάχαρης, προβλέπεται απομάκρυνσή της από την διατροφική αλυσίδα είτε με καταστροφή της είτε με την επαναποστολή της στη χώρα προέλευσης της (Βέλγιο), στο πλαίσιο της υφιστάμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

Ο ΕΦΕΤ θέλει επίσης να επισημάνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού ασφάλειας τροφίμων, οι έλεγχοι ήταν εντατικοί και αυστηροί, και διενεργήθηκαν τόσο σε όλες τις παραγωγικές μονάδες της επιχείρησης «Coca - Cola Τρία Έψιλον» (Ηράκλειο, Αθήνα, Σχηματάρι, Ακταίο Πατρών, Βόλος και Ν. Ραιδεστός Θεσσαλονίκης) όσο και στο σύνολο της εσωτερικής αγοράς. Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ είχε υπό συνεχή επιτήρηση την επιχείρηση «Coca – Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. / Coca – Cola Τρία Έψιλον», ωθώντας την παράλληλα να προβεί στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία σχετικών ενεργειών.

Συνοψίζοντας, οι ενέργειες του ΕΦΕΤ αφορούσαν σε:

α) Άμεση ανάκληση/απόσυρση των εμπλεκομένων επιμολυσμένων παρτίδων των ανθρακούχων αναψυκτικών από την εταιρεία «Coca – Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. / Coca – Cola Τρία Έψιλον».

β) Δέσμευση και κατάσχεση των επιμολυσμένων παρτίδων τελικών προϊόντων και πρώτης ύλης (ζάχαρης).

γ) Λήψη δειγμάτων τελικών προϊόντων (διάφοροι τύποι ανθρακούχων αναψυκτικών) και πρώτων υλών (επεξεργασμένο νερό, ζάχαρη) από όλες τις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας στην Ελλάδα, ήτοι σε Ηράκλειο, Αθήνα, Σχηματάρι, Ακταίο Πατρών, Βόλος και Ν. Ραιδεστός Θεσσαλονίκης και αποστολή τους για εργαστηριακή ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Ρόδου).

δ) Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας επιχείρησης «Coca - Cola Τρία Έψιλον» στο Ηράκλειο Κρήτης, από όπου παρήχθησαν οι επιμολυσμένες παρτίδες προϊόντων.

ε) Ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιστατικό μέσω έκδοσης σχετικής κοινοποίησης στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).

στ) Εποπτεία των διαδικασιών καταστροφής των κατασχεθέντων προϊόντων.

ζ) Έκδοση Δελτίων Τύπου και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.

η) Ενημερώνεται ο αρμόδιος εισαγγελέας και εξετάζεται η επιβολή προστίμων από την αρμόδια επιτροπή του ΕΦΕΤ.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι «Η Coca Cola είναι ένα δημοφιλές προϊόν με ευρεία κατανάλωση και για τον λόγο αυτό η διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού υπήρξε από μέρους μας άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική. Ελήφθησαν εξ αρχής όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα από τη νομοθεσία προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, και ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των μη ασφαλών, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, προϊόντων απεσύρθησαν από την αγορά. Ο ΕΦΕΤ με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια προστασίας του καταναλωτικού κοινού εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου με ισότητα ανεξαρτήτως προς όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου