Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ο «Σπόρος» για να ανθήσει το αλληλέγγυο εμπόριο



Από το όραμα του «εναλλακτικού και αλληλέγγυου» εμπορίου γεννήθηκε ο «Σπόρος», που πλέον ανθίζει, μετατρέποντας την ιδέα σε ένα κίνημα, σε μία πραγματικότητα. Πρόκειται για μία κοινότητα, έναν συνεταιρισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που χαρακτηρίζεται από τις οριζόντιες δομές του, με τις αποφάσεις να παίρνονται μέσα από γενικές συνελεύσεις και την αρχή της συνδιαμόρφωσης.

Ο «Σπόρος» προωθεί «ένα διαφορετικό μοντέλο διακίνησης προϊόντων που έχει σαν στόχο όχι το κέρδος, αλλά την ικανοποίηση των αναγκών μας με διαφορετικό τρόπο, που βασίζεται σε οριζόντιες και ανθρώπινες σχέσεις, στη συνεργασία, την εμπιστοσύνη, την ανταλλαγή και την αυτονομία»...

Πίσω από τις μεγάλες επώνυμες εταιρείες και τις εντυπωσιακές συσκευασίες, κρύβεται μία ιστορία παραγωγής και διακίνησης, με πολλά «μελανά σημεία». Μέσα από το εναλλακτικό και το αλληλέγγυο εμπόριο, οι παραγωγοί διαθέτουν απ’ ευθείας το προϊόντα τους, μία διαδικασία που έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές. Στην πραγματικότητα οι μεσάζοντες και οι μεγάλες εταιρείες καταργούνται

Στον «Σπόρο», όπως σημειώνουν οι εμπνευστές του, διακινούνται προϊόντα παραγωγών που αγωνίζονται συλλογικά μέσα σε συνεταιρισμούς ή κινήματα για να αλλάξουν τις ζωές τους στις σκληρές συνθήκες του «φτωχού Νότου» αλλά και του «πλούσιου Βορρά». «Σε συνεργασία με τον γερμανικό συνεταιρισμό Café Libertad ή την ιταλική κοινωνική οργάνωση Libero Mondo εισάγουμε και διακινούμε καφέ από τους Ζαπατίστας, ζάχαρη από το Κίνημα των Χωρίς Γη στη Βραζιλία και από το Εκουαδόρ, κακάο και σοκολάτα από τη Βολιβία, τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ και την Παραγουάη, τσάι από την Ινδία και τη Ν. Αφρική, μάτε από τη Βραζιλία, ζυμαρικά από την Ιταλία, απορρυπαντικά με συστατικά από τη Βραζιλία. Παράλληλα από το 2007 κάναμε δύο απευθείας εισαγωγές καφέ από έναν νέο ζαπατιστικό συνεταιρισμό (ssit lequil lum) θέλοντας να ενισχύσουμε τις νέες πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης των παραγωγών. Επίσης διακινούμε ζυμαρικά, πολτό τομάτας, μέλι, κουλουράκια από συνεταιρισμούς ή βιοκαλλιεργητές στην Ελλάδα», αναφέρουν.

«Τα προϊόντα αυτά δεν βρίσκονται βέβαια στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Διακινούνται στον «Σποροχώρο» στην Αθήνα αλλά και μέσω ενός διευρυνόμενου δικτύου ανθρώπων, συλλογικοτήτων και μικρών καταστημάτων σε όλη τη χώρα. Όλοι συμμετέχουν στην προσπάθεια αφιλοκερδώς και συνδέονται με ανθρώπινες σχέσεις και όχι σχέσεις πελατείας. Το οικονομικό πλεόνασμα που προκύπτει από αυτήν τη διαδικασία δεν καταλήγει στις τσέπες κανενός ιδιοκτήτη ή μετόχου, αλλά στηρίζει τη δομή, τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη του εγχειρήματος ενώ ένα τμήμα του επιστρέφει στο κίνημα των Ζαπατίστας», τονίζεται από τους ίδιους.

Οι δημιουργοί του «Σπόρου» σημειώνουν πως η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του συνεταιρισμού γεννήθηκε από το κίνημα των Ζαπατίστας, το φθινόπωρο του 2004. Αρχικά μέσω άρχισε η διακίνηση καφέ από συνεταιρισμούς των Ζαπατίστας, σε μία ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης, Μέσω αυτής της διαδικασίας τα μέλη του σπόρου συνειδητοποίησαν πως μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αλλάξουν τις ζωές τους.

Το όραμά τους ήταν όραμα και άλλων ανθρώπων. «Κάτω από την επιφάνεια και άλλοι άνθρωποι εφαρμόζουν τις ίδιες σκέψεις και παίρνουν κάθε μέρα την οικονομική δραστηριότητα στα χέρια τους σε αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις, δίκτυα αλληλέγγυου εμπορίου, χαριστικά και ανταλλακτικά παζάρια, δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών αγροτικών προϊόντων, σε εγχειρήματα όπως η Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων (Σ.Π.Α.Μ.Ε) στη Θεσσαλονίκη, η «Terra Verde» στα Χανιά και το «Εμείς και ο Κόσμος» στο Ηράκλειο της Κρήτης. Άνθρωποι που αναζητούν άλλους τρόπους να συσχετίζονται, να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, να οργανώνουν τη δημιουργικότητά τους, να αποκτούν πρόσβαση στη γνώση. Εγχειρήματα που αν και δεν εξαλείφουν την φτώχεια, την εκμhttp://www.blogger.com/img/blank.gifετάλλευση, την αδικία, αποδεικνύουν ότι η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει».

«Δεν πρόκειται για μια ουτοπία, αλλά για μια πολύμορφη -και συχνά αντιφατική- κοινωνική πρακτική, που εξελίσσεται δυναμικά για το ατομικό, συλλογικό και κοινωνικό όφελος: το κίνημα της αλληλέγγυας οικονομίας, μια διαδικασία αλλαγής της οικονομικής δραστηριότητας στο σήμερα. Είναι ένας άλλος, νέος δρόμος που φτιάχνεται προχωρώντας , ρωτώντας και μετασχηματίζοντας το παρόν. Αυτόν τον δρόμο θέλουμε να περπατήσουμε και στον Σπόρο συζητώντας, ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες, δρώντας μαζί με άλλους ανθρώπους και ομάδες που θέλουν να πειραματιστούν στη δημιουργία σχέσεων που βασίζονται στην αλληλεγγύη και το αμοιβαίο όφελος», καταλήγουν.

Ο «Σπόρος» βρίσκεται στη Σπ. Τρικούπη 21, στην Αθήνα. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 11:30-15:00 και 17:30-20:30 Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή.
πηγη
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου